Ako sme začali zdravo jesť

V živote človeka sú rôzne chvíle, situácie a okolnosti. Keď sme mladí, neriešime také veci ako zdravo jesť, cvičiť (teda aspoň keď som ja bola mladá to tak nebolo). Bola som vždy skôr chudá – samá ruka-samá noha. Všetko sa to skončilo 29.11.1989, keď sa narodila Mirka (naša druhá krásna a múdra dcéra :)). Mala 3,5 kg, 54 cm a mne ostali všetky tehotenské kilá. Chápete? Lebo ja nie. Tak sa nejako začal môj večný boj s kilami. Ale rok a pol som zodpovedne kojila a papala samé dobré, zdravé a výživné veci. Denne som napríklad vypila aj dva litre „bielej“ kávy. Po ukončení kojenia skončil aj môj kladný vzťah k mlieku.

Po ďalších rokoch, ktoré sme venovali podnikaniu, pretože sme chceli byť slobodní a nezávislí a chceli sme deťom nechať minimálne rodinnú firmu, sa nie moc dobrým smerom vyvíjal manželov zdravotný stav. Ustavičné stresy, zodpovednosť, problémy – to všetko sa podpísalo na zdravotnom stave.

Preskakujem všetky vyšetrenia, návštevy lekára, odbery a blá blá blá a skáčem rovno do kuchyne.

Musela som manžela presvedčiť, aby sa naučil jesť zdravé jedlá. A nebolo to vôbec ľahké…. „Mám jesť na raňajky OVSENNÉ VLOČKY?“ – takéto a iné, veľakrát pikantnejšie poznámky som počúvala na svoje pripomienky, že ale veď……….

V tej dobe sme mali ešte pizzériu, takže pohoda. Surovín bolo dosť a varilo sa perfektne :). Potom sme pizzériu zatvorili (o tom inokedy).

Okrem iného som sa začala tejto téme (zdravie) venovať trošku intenzívnejšie – viac som čítala, kupovala si rôzne knihy, premýšľala, kombinovala, skúšala. Na čo sme prišli? Že jesť zdravo nie je žiadna tragédia. 🙂 Som toho názoru, že ak jedlo pripravujete s láskou a z kvalitných surovín, úspech je zaručený 🙂
Našťastie manžel pristúpil na „moju hru na zdravé stravovanie“ a zodpovedne konzumoval všetko, čo dostal na tanier. Ak si myslíte, že to tak ostalo navždy, mno……nie:) Sem tam ho chytí že…………………………….jééééj. Ale myslím, že aj to časom prejde. Ak raz začnete jesť zdravé veci, tie ostatné Vám zaručene postupom času prestanú ísť na chuť. A ak si ich aj doprajete, nebudete sa cítiť tak komfortne ako pri konzumovaní zdravých jedál. Fakt…..Mám to vyskúšané 🙂

…….. a takto to išlo ďalej…….

Ako som už spomínala, varím vo veľkej väčšine zdravé jedlá. Páči sa mi skúšať nové potraviny, koreniny, a mám neskonalý pocit šťastia, keď to má úspech. Začala som tak, že som jednoducho nahrádzala niektoré „bežné“ potraviny za zdravšiu alternatívu. V múdrych knižkách ma niečo zaujalo, tak som to skúsila. Samozrejme, nie všetko „co je psáno, to je dáno“. Takže sa snažím „triediť a spracovávať“ informácie, ktoré sa dozviem a ostať pri „zdravom sedliackom rozume“.  Ak mi niečo vyslovene nechutí, nejem to. Ak si to moje telo vyslovene nežiada, tiež to nejem. Napríklad mlieko. Fakt som ho nepila 25 rokov. Výnimočne si dám zakysanku k bryndzovým haluškám – to je max 2xdo roka a aj to len vtedy, ak jeme halušky niekde na salaši. Tam mi to tak akosi pasuje :). Keď robím halušky doma, zakysanka sa väčšinou nekoná.

Mäso

02.10.2013 som povedala, že nebudem jesť mäso. Ale pripravovala som sa na to dlhšiu dobu. Možno aj od januára. Prečo? Tak som sa nejako necítila dobre. Bola som „taká nijaká“.  Tak som si začala čítať. Prečo mäso áno, prečo nie?

Tak napríklad podľa čínskej medicíny je bunková štruktúra mäsa podobná tej našej. Mäso dodáva energiu, posilňuje krv a tradičná čínska medicína ho preto používa ako posilu pri  liečbe určitých potiaži. Podľa nemeckej autorky Barbory Temelie, ktorá propaguje výživu podľa piatich elementov, vychádzajúcich z tradičných poznatkov čínskej medicíny má mäso mimoriadnu výživnú hodnotu.

ALE. V Číne sa tradične konzumuje omnoho menej mäsa, ako v bežne vyspelých krajinách. Základom jedla v Číne je ryža a množstvo zeleniny. Tiež je veľký rozdiel v tom, ako sa zvieratá chovajú, ako sa porážajú, ako je mäso spracované. Veľký dôraz treba klásť na kvalitu a pôvod  mäsa. Nekupujme mäso podľa ceny.

Takže 2. októbra to začalo. Oznámila som to rodine a oni sa pridali. Mirka nikdy nebola mäsožrút a manžel povedal, že to skúsi a keď bude chcieť mäso, povie. Katka, ktorá už v tej dobe žila v Prahe sa pridala a na diaľku sme sa podporovali. A išlo to. Že čím sme nahradili mäso? Obľúbené recepty nájdete v sekcii zdravý receptový kútik. Postupne ich tam budem pridávať. Na rok a pol som mäso úplne vylúčila. Potom som si dala, ale musel to byť známy zdroj. Ale teraz cítim, že sa vrátim k vegetariánskemu spôsobu života. Naozaj sa lepšie cítim. Ale samozrejme, nikoho nepresviedčam, aby mäso nejedol :).  Hlavne si nemyslím, že sa o niečo ochudobním. (viem, že mám vo svojom okolí ľudí, ktorí si myslia, že určite áno :).) Ale nie.

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre