Koreniny a potraviny v mojej kuchyni

Na začiatku mojej „kuchárskej“ kariéry to boa klasika. Soľ, korenie, paprika, vegeta, majoránka a také tie bežné veci. S nástupom pizzérie a našich cestovateľských ochutnávacích výprav do veľkého sveta sa rozširoval obzor toho, čo som nepoznala a chutilo mi to. A to bolo niečo pre mňa. Milujem ten pocit, keď idem niečo variť, neviem ako sa to volá ale viem, že to bude všetkým chutiť :). Priznávam sa dobrovoľne bez mučenia, že bolo aj pár pokusov, ktoré nevyšli, ale tak to je. Patrí to proste k tomu :). Dôležité je, že ma to nikdy neodradilo, skôr namotivovalo.

V pizzérii sme začali používať bazalku, tymián, oregáno. Bolo to vždy opatrne. Boli sme tretia pizzéria v Žiline a myslím, že prvá, ktorá začala piecť tenučkú pizzu….Postupne, ako sa viac rozširoval trh, pribúdalo aj viac surovín a bylín, dokonca sme mali aj jedlé kvety. Hostia to ale v tej dobe akosi nedokázali doceniť. Nevadí 🙂

Korenie a bylinky nedodávajú jedlu len vynikajúcu chuť, ale obsahujú veľa minerálnych látok a stopových prvkov. Majú blahodárny  ochranný a zásadotvorný účinok. Prebúdza naše chuťové bunky. Jedlo voňavé po korení a bylinkách jeme s väčšou chuťou a ľahšie trávime.

Viete, čo dokážu bylinky a korenie?

  • podporujú činnosť čriev a trávenie
  • podporujú krvný obeh, pomáhajú čistiť črevá
  • majú antibakteriálne a antiparazitické účinky
  • podporujú vstrebávanie živín, pomáhajú pri nadúvaní
  • zahrievajú a dodávajú jedlám „šmrnc“

Niečo na tom bude. Pri používaní byliniek vo varení to má celé inú atmosféru. Krásne to vonia :). A pamätáte na „báby kořenářky“ v rozprávkach? Ľudia kedysi menej chodili k lekárom a viac sa liečili nazbieranými bylinkami. Najvyšší čas sa k tomu vrátiť.

ČO NA ČO?

Trávenie najviac  podporuje chilli,  čierne korenie, a mletý zázvor. Aj čerstvý, ale ten menej :). Ak Vás nadúva, skúste koriander, kním obyčajný, alebo rímsky, fenikel alebo mätu.

 

BATÁTY

Ani neviem, kde a ako som k nim prišla. Ale bola to pre mňa samozrejme výzva. Ako to chutí? Čo sa z toho robí? Nevyskúšaš, nevieš. Takže som si najprv zistila, čo sú to batáty:

Sú to vlastne „sladké“ zemiaky. Tiež pochádzajú zo strednej ameriky. Batáty dorazili do Európy skôr ako zemiaky a v tej dobe mali aj omnoho vyššiu hodnotu. Býva zväčša nepravidelného tvaru, patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:

Betakarotén, draslík, kyselina chlorogenová, nerozpustná vláknina, pektín.

A dočítala som sa samé plusy:

Ako súčasť zdravej výživy neodmysliteľne patria do mnohých svetových kuchýň. Konzumácia týchto hľúz je vhodná ako prevencia rakoviny, degeneratívnych očných chorôb, depresií a srdcovo-cievnych ochorení. Priaznivo pôsobia na tehotné ženy aj na ženy, ktoré tehotenstvo plánujú, pretože obsahujú vysoké hodnoty folacínu. To je látka, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri gravidite. Vďaka prírodným cukrom sú ideálne na redukciu váhy. tradičná čínska medicína verí, že batáty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.

TAKŽE BOLO ROZHODNUTÉ: vyskúšame 🙂

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre