Aj keď som spomínala, že sa snažím vylúčiť mäso zo svojho jedálnička, mám okolo seba pár milých papkáčov, ktorý mäsko môžu. A určite sa nájde pár žienok, ktoré majú tiež doma takýchto stravníkov.
Korenistá špecialita
Mäso – kuracie prsia, alebo vykostené stehno, morčacie, alebo bravčové karé, krkovica – umyjeme, nakrájame na požadované porcie, osolíme, okoreníme a dáme do pripravenej marinády, ktorá sa skladá z:
olej
vajíčko (1-2)
po 1 čajovej lyžičke horčica, kečup
trošku soľ, korenie, môže byť sójová omáčka a podľa vlastnej fantázie môžete miesto soli a korenia pridať koreniny, ktoré obľubujete. Z uvedených surovín buď ponorným mixérom, alebo jednoducho vidličkou vymiešame marinádu, do ktorej namočíme naporcované mäso. Najlepšie je to skladovať v uzatvárateľnej, ideálne vzduchotesnej nádobe v chladničke. Mäsko takto vydrží 3 – 4 dni. Ak máme mäsa viac, urobíme aj plátky aj rezančeky (kocky). Fantázii sa medze nekladú. Veľa vecí ma napadne spontánne “ s nožíkom v ruke “ :).
Podľa potreby vyberieme porciu – dve a pripravíme na panvici. Takto máte pripravené mäso na pár dní a obmenou prílohy máte každý deň iné jedlo.
Krkovička plnená kyslou kapustou a slaninkou
Krkovička je možno pre niekoho mastné mäso, ale dá sa kúpiť veľmi pekná a na tento recept sa vyslovene hodí druh masa, ktorý je trošku mastnejší a šťavnatejší:). Ale napríklad moja sestra, ktorá má doma troch hôrnych chlapov to robí zo stehna.
Pripravte, vyskúšajte a posúďte:
cca 150 g plátky mäsa (podľa počtu porcií)
slaninka, kyslá kapusta, soľ, korenie
Mäso naklepeme osolíme, okoreníme a naplníme pripravenou zmesou kyslej kapusty a slaninky, ktorú urobíme nasledovne:
Slaninku nakrájame na kocky a dáme na panvicu, alebo do kastrólika roztopiť. Pridáme kyslú kapustu (cca 100 g na porciu) a podusíme. Podľa potreby osolíme, okoreníme a zavinieme. Poprepichujeme špáradlom. Najprv sprudka poopekáme na panvici a preložíme do väčšieho kastróla, trochu podlejeme a dusíme. Ak nám ostala kapusta, priložíme ju k mäsu. Dusíme ešte cca hodinu. Dostatočne podlievame a šťavu dochutíme, kto má rád, môže ju zahustiť. Podávame s varenými zemiakmi, alebo zemiakovou kašou.
Mäsové soté na chlebíku vo vajíčku
Toto je recept z môjho mládi. Teda ešte keď som nevedela ničového nič variť. 🙂 Je to zaujímavá kombinícia vhodná na obed, večeru, ale možno aj pre návštevu :). Veľmi rada pripravujem hosťom netradičné recepty.
cibuľa, olej, mäso, soľ, korenie, šampiňóny,
Mäso môžeme použiť kuracie, morčacie, bravčové. Na jeden chlebík cca 120 g alebo Podľa starkej Žofky „tak akurát“. Takže:
Cibuľu nakrájame, na oleji speníme a pridáme na rezančeky nakrájané mäso. Osolíme, okoreníme. a dusíme, kým pustí šťavu. Potom pridáme šampiňóny. Na jednu porciu asi 50 g čerstvých, alebo do celého dajte jednu konzervu sterilizovaných šampiňónov. Niekedy pridám aj papriku a paradajku. Dusíme do mäkka, aby sa vytvorilo soté. Medzitým si propravíme chlebík vo vajíčku. Celé krajce namočíme do rozšľahaného osoleného vajíčka (NERIEDIŤ) a opekáme klasickým spôsobom.
Na tanier dáme opečený chlebík vo vajíčku a naň navrstvíme mäsovú zmes. Môžeme posypať syrom.