Niečo pre mäskopapkáčov :)

Aj keď som spomínala, že sa snažím vylúčiť mäso zo svojho jedálnička, mám okolo seba pár milých papkáčov, ktorý mäsko môžu. A určite sa nájde pár žienok, ktoré majú tiež doma takýchto stravníkov.

Korenistá špecialita

Mäso – kuracie prsia, alebo vykostené stehno, morčacie, alebo bravčové karé, krkovica – umyjeme,  nakrájame na požadované porcie, osolíme, okoreníme a dáme do pripravenej marinády, ktorá sa skladá z:

olej

vajíčko (1-2)

po 1 čajovej lyžičke horčica, kečup

trošku soľ, korenie, môže byť sójová omáčka a podľa vlastnej fantázie môžete miesto soli a korenia pridať koreniny, ktoré obľubujete. Z uvedených surovín buď ponorným mixérom, alebo jednoducho vidličkou vymiešame marinádu, do ktorej namočíme naporcované mäso. Najlepšie je to skladovať v uzatvárateľnej, ideálne vzduchotesnej nádobe v chladničke. Mäsko takto vydrží 3 – 4 dni. Ak máme mäsa viac, urobíme aj plátky aj rezančeky (kocky). Fantázii sa medze nekladú. Veľa vecí ma napadne spontánne “ s nožíkom v ruke “ :).

Podľa potreby vyberieme porciu – dve a pripravíme na panvici. Takto máte pripravené mäso na pár dní a obmenou prílohy máte každý deň iné jedlo.

 

Krkovička plnená kyslou kapustou a slaninkou

Krkovička je možno pre niekoho mastné mäso, ale dá sa kúpiť veľmi pekná a na tento recept sa vyslovene hodí druh masa, ktorý je trošku mastnejší a šťavnatejší:).  Ale napríklad moja sestra, ktorá má doma troch hôrnych chlapov to robí zo stehna.

Pripravte, vyskúšajte a posúďte:

cca 150 g plátky mäsa (podľa počtu porcií)

slaninka, kyslá kapusta, soľ, korenie

Mäso naklepeme osolíme, okoreníme a naplníme pripravenou zmesou kyslej kapusty a slaninky, ktorú urobíme nasledovne:

Slaninku nakrájame na kocky a dáme na panvicu, alebo do kastrólika roztopiť. Pridáme kyslú kapustu (cca 100 g na porciu) a podusíme. Podľa potreby osolíme, okoreníme a zavinieme. Poprepichujeme špáradlom. Najprv sprudka poopekáme na panvici a preložíme do väčšieho kastróla, trochu podlejeme a dusíme. Ak nám ostala kapusta, priložíme ju k mäsu. Dusíme ešte cca hodinu. Dostatočne podlievame a šťavu dochutíme, kto má rád, môže ju zahustiť. Podávame s varenými zemiakmi, alebo zemiakovou kašou.

Mäsové soté na chlebíku vo vajíčku

Toto je recept z môjho mládi. Teda ešte keď som nevedela ničového nič variť. 🙂 Je to zaujímavá kombinícia vhodná na obed, večeru, ale možno aj pre návštevu :). Veľmi rada pripravujem hosťom netradičné recepty.

cibuľa, olej, mäso, soľ, korenie, šampiňóny,

Mäso môžeme použiť kuracie, morčacie, bravčové. Na jeden chlebík cca 120 g alebo Podľa starkej Žofky „tak akurát“. Takže:

Cibuľu nakrájame, na oleji speníme a pridáme na rezančeky nakrájané mäso. Osolíme, okoreníme. a dusíme, kým pustí šťavu. Potom pridáme šampiňóny. Na jednu porciu asi 50 g čerstvých, alebo do celého dajte jednu konzervu sterilizovaných šampiňónov. Niekedy pridám aj papriku a paradajku. Dusíme do mäkka, aby sa vytvorilo soté. Medzitým si propravíme chlebík vo vajíčku. Celé krajce namočíme do rozšľahaného osoleného vajíčka (NERIEDIŤ) a opekáme klasickým spôsobom.

Na tanier dáme opečený chlebík vo vajíčku a naň navrstvíme mäsovú zmes. Môžeme posypať syrom.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre