Cícer a z neho „Cícerový paprikáš“

Poznáte cícer? Je to strukovina, podobná ako hrášok. Pestovali ju staroveké civilizácie už pred 7000 rokmi:). Mne osobne trošku pripomína chuť orechov. Je naozaj chutný a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Okrem toho je veľmi zdravý. Obsahuje skoro všetky minerálne látky a vitamíny, veľa železa, draslíka aj horčíka. Nájdeme v ňom aj vyšší obsah zdravých tukov (omega 3 ). Je výborným zdrojom dobre využiteľných  bielkovín a aminokyselín. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkami adzuki patrí cícer k najlepšie stráviteľným strukovinám. Dostať ho buď v konzerve, alebo suchý. Ten zvyknem uvariť celý sáčok (asi pol kg) a čo nespotrebujem hneď, dám do mrazničky. Dnešný recept som odkukala z Biokuchařky Hanky Zemanové, ale trošku som ho zmenila – veď viete – ja a recepty…. Takže:

Cícer som večer namočila. Ráno  dáme čistú vodu (dostatočné množstvo) a uvaríme do mäkka. Po uvarení scedíme a vodu si môžeme nechať. Tak som sa teda rozhodla, že skúsim ten paprikáš:

Na oleji podusíme cibuľku (pór). Pridáme cícer – podľa toho koľko chceme porcií :).( Z 3 dcl šálky vyšli 3 porcie) osolíme, pridáme červenú papriku a podlejeme vodou z varenia. Povaríme. Potom odoberieme cca 1 naberačku aj s tekutinou, pomixujeme a vrátime späť k cíceru. Nakoniec zjemníme sójovou smotanou a dochutíme citrónom. Smotana môže byť aj „normálna“. Podávame s cestovinou (môže byť celozrnná).

Bolo to také dobré, že som to nestihla ani odfotiť :).

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre