Tiež sa Vám to stáva? Máte doma pár surovín, nechce sa Vám ísť do obchodu, ale chcete (potrebujete) upiecť koláčik. Tak to bolo pred pár dňami u nás – tvaroh, čučoriedky. Prečo som „potrebovala“ koláčik? Prišli mladí z Prahy. Takže. Behom na web – ale akosi ma nič neočarilo. Zachránia to kuchárske knihy – veď ich mám dosť. Zachránila to LIDL CUKRÁREŇ podľa ADRIANY POLÁKOVEJ :). Poznáte tú knihu? Je krásna na pohľad, lahodí oku. Na každý odfotený kúsok mám chuť :). Ale späť k receptu: zapáčil sa mi na prvý pohľad. Trochu som sa bála cesta, ale Vy sa nemusíte 🙂
Cesto:
6 vajíčok
180 g kryštálového cukru
6 lyžíc rastlinného oleja
140 g hladkej múky
40 g kakaa, džem
Tvarohová plnka
500 g jemného tvarohu
250 ml smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
Čučoriedkový krém
čučoriedky
vanilkový puding
POSTUP:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po častiach pridávame cukor a šľaháme do rozpustenia. Nasledujú pri nižších otáčkach žĺtka – jedno po druhom a potom pomaly pridávame olej. Na záver už len zľahka metličkou pridávame múku s kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a pečieme cca 20 minút pri 180ºC. Hotové cesto oddelíme opatrne od papiera a necháme vychladnúť.
Potom v miske vyšľaháme tvaroh so smotanou a vanilkovým cukrom na pevný krém. Čučoriedkový krém urobíme nasledovne: Ja som mala čerstvé čučoriedky. Asi 400 g som dala do kastrólika a k tomu asi tak 1,5-2 dcl vody a jeden vanilkový cukor. V troške vody som rozmiešala puding a uvarila. Keď to trošku prechladlo rozotrela som to na koláčik a šup do chladničky. Na druhý deň podávame. Bol fantastický – cesto je úplne rozplývajúce sa. A kombinácia tvarohu a čučoriedkového krému – no jedna báseň. Verím, že Vám bude chutiť rovnako ako nám 🙂