Keď som bola malá, jediné jedlo, ktoré som z tekvice poznala bol tekvicový prívarok so zemiakmi, ku tomu buď volské oko, alebo špekáčka. Dnes je to iné. Niekoľko druhov tekvice, a množstvo možností spracovania a prípravy. Zo zanedbateľnej zeleniny môžete vyčarovať luxusné jedlo. Tu musím priznať, predbehla ma dcéra Katka. Jej výtvor bol fenomenálny a tak som nelenila a opakovala. Inšpiráciu sme čerpali v tomto recepte. Som presvedčená, že Vám bude chutiť rovnako ako nám.
Potrebujeme na cca 3 – 4 porcie
600g očistenej tekvice hokaido, alebo maslovej
300 g ryže Arborio (môže byť aj iná)
olej, maslo, parmezán, vodu, soľ, korenie
Postup:
Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierká, ošúpeme a pokrájame na kocky (také akurát :). Dáme variť do 800 ml vody asi na 5 minút. Ja som mala aj hokaido aj maslovú. Potom pridáme ryžu, osolíme, trošku okoreníme a za občasného miešania varíme ďalších cca 15 minút, kým nieje ryža uvarená. Nakoniec vmiešame maslo a parmezán a rizoto získa tú fantastickú konzistenciu. Podávame posypané parmezánom. Vynikajúca nasladlá chuť tekvice v spojení s trošku aromatickým parmezánom to je niečo čo musíte ochutnať. Dobrú chuť.