Je tu čas Vianoc…….

Tak ako? Aj u Vás to už začalo? Zhon, hysaky, mindráky, a nakupovanie všetkého možného ako keby mal byť koniec sveta?

Keď som bola malá, mamička ( teraz už babina) hádam aj mesiac pred Vianocami začínala piecť. Ojoj. Mávali sme…no…možno aj 10 – 15 druhov koláčov, koláčikov a iných sladkých dobrôt. Veď nás bolo doma pokope sedem. A medzi sviatkami vždy nejaká návšteva. Mamička piekla vynikajúco. Teraz už nemôže, jej choroba jej to nedovolí. Absolútne dokonale ju ale zastúpila najmladšia z nás Katka, ktorá ostala so svojou rodinkou bývať „v rodičovskom“.  Vypeká rada, a babina jej v tom niekedy asistuje, čo sa Katke nie vždy páči :).

Tak som aj ja začala v sobotu trošku riadiť, ale popri tom ma napádali rôzne myšlienky. Akože: Prečo práve na Vianoce? Prečo treba všetko upratovať, vytierať. Viem, že niektoré gazdinky sú doslova posadnuté vianočným upratovaním. Ale veď HALÓ!!! Ideme sa zblázniť? Myslíte si, že ak nebudú umyté okná, nebudú Vianoce? Tak toto konkrétne mám vyskúšané niekoľkokrát. Vianoce vždy boli – aj s neumytými oknami. A tie nákupné ošiale.

Mala som aj ja také mindráky. Ešte toto, toto pre toho, toto tomu…. asi to poznáte. Z tohto vianočného stresovania ma oslobodzujú (ešte nie som celkom vyliečená ) moje dve dcéry. Vraj: “ Mami, Vianoce sú predsa o inom. O tom, že sme spolu a Ty sa s ockom nikam neponáhľaš.“ Majú pravdu, už sa neponáhľam. Akurát mám smolu, že ony sú už samostatné, staršia dokonca tiež maminka.

Takže, mamičky, užívajte si svoje ratolesti, ani sa nenazdáte a vyletia z hniezda, ako tie moje. Určite ich zapojte do vianočných príprav, do pečenia koláčikov a všetkého čo k tomu patrí. (Aj s tým neporiadkom, ktorý pri tom narobia). Určite ich veďte aj k tomu, aby upratovali, ale s mierou a bez stresu. Mám už za sebou niekoľko desiatok Vianoc a verte mi, bol vždy. Ak by som mala vrátiť čas, určite si tie prípravy viac užívam v kľude a pohode.

Tieto Vianoce budú v našej rodine naozaj výnimočné. Prvýkrát bude s nami náš najmladší člen rodiny – vnúčik Riško. A to si píšte, že organizáciu štedrého dňa a večere bude mať určite pevne pod kontrolou.

Prajem nám všetkým pokojné Vianoce, plné lásky a rodinnej pohody. Nič na svete nie je viac, ako byť spolu.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre