Batáty

Batáty majú bohatú históriu.  Ako kultúrna plodina sa pestovali už pred pár tisíc rokmi. Za oblasť pôvodu sa najčastejšie uvádza tropická Amerika alebo Oceánia.

  • Vedeli ste, že tieto sladké zemiaky majú vyššiu nurtičnú hodnotu ako klasické?
  • A….vedeli ste, že niekde domorodci pripravujú kvasením z batátov liehový nápoj, nazývaný mabby, alebo marmada?
  • Mladé lístky a vrcholky batátov sa môžu prenátipravovať podobne  ako špenát
  • A…vedeli ste, že vzhľadom na svoje zloženie a účinky na ľudské zdravie sú vyhľadávané vo farmaceutickom priemysle na výrobu dietetických produktov?

V súčastnosti sa pestujú najmä v Číne, Indii, USA, Brazílii, Afrike a v Európe je ich najväčším producentom Španielsko a Taliansko.

V Japonsku a vo väčšine štátov Južnej Ameriky sa konzumujú denne. 🙂 Môžete ich pripraviť varením, pečením, smažením. Z hľadiska tepelnej úpravy je najvhodnejším spôsobom príprava na pare.

Môžete ich dokonca pridať do koláčov, alebo pripraviť z nich puding. (Vyskúšam…. 🙂 )

My sme vyskúšali tieto batátové hranolky:

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre