Kváskujeme…..

Tak toto, priatelia, asi nebude o jednom článku :). Vidím to na seriál. (že by som nejakému konkurovala počtom dielov?). Posledné roky sa zaujímam o jedlo, stravu, výživu, kvalitu jedla, spôsob prípravy…… Veľkou nevýhodou dnešnej doby je veľmi veľké množstvo informácií. Všade. Potom sú ľudia pomýlení a nevedia „kudy-kam“.

Prirodzene som sa asi pred piatimi rokmi dostala ku kvásku. Nebolo mi jasné, o čo presne ide. (!). Pritom, keď tak nad tým rozmýšľam,  nie je to nič nové. Veď kedysi neboli kvasnice. Naše staré a prastaré mamy piekli chlebík z poctivého kvásku. Dnes, v premodernizovanej dobe je to pre mnoho žien……strata času…..

Ja sama som to už skúšala niekoľkokrát. Tentokrát som si ale povedala, že to jednoducho nevzdám. Dostala som fantastickú knižku Kváskovanie – recepty z kvásku. Je tam všetko. Od A po Z. Postup ako založiť kvások, recepty, chyby a triky pri pečení, jednoducho super pomocník a sprievodca.

A prečo som sa rozhodla uprednostniť kváskový chlebík?

V prirodzenom kváskovom chlebe sa nachádzajú látky, ktoré:

  • chlieb prirodzene konzervujú (preto vydrží dlhšie než kvasnicový)
  • majú antibiotické účinky
  • posilňujú našu črevnú mikroflóru a tým aj našu imunitu

Vďaka dlhšiemu kvaseniu:

  • sa odbúrava kyselina fytínova, prirodzene obsiahnutá v obilí. Inak môže táto kyselina spolu s inými minerálmi vytvárať v črevách ťažko rozpustné zlúčeniny
  • sa bielkoviny rozkladajú na aminokyseliny – vďaka tomu je kváskový chlieb lepšie stráviteľný
  • sa mnoho minerálnych látok stane pre človeka lepšie využiteľnými

Keď tak teraz nad tým premýšľam, keď som začínala, kvások som si niekde pozháňala (kvásková mapa) a potom, keď sa mi to nepodarilo……hm….nič hrozné sa nestalo. Chleba mali v obchode.

Aj teraz ho majú, ale ja mám kvások svoj vlastnoručne vypestovaný s láskou. Volá sa Anička :). Už sme pár kúskov spolu zvládli.  A aby som nezabudla, kváskuje aj Katka (dcéra) aj Alicka (neter) – tá je z nás tuším najväčšia frajerka :).

Náš príbeh nekončí, držte palce, čoskoro sa pochválim 🙂

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre