Kariól – staroveký poklad zo stredomoria

Karfiól je zeleninka, ktorá si nájde miesto hádam v každej kuchyni. Má rôzne využitie – varený, pečený, vyprážaný. Vedeli ste ale, že naše telo ho najrýchlejšie strávi ak ho zjeme surový? Prišiel ku mne zaujímavý článok a tak som sa rozhodla, že sa s Vami oň podelím:

Počiatky konzumácie karfiólu siahajú do Talianska, do čias pred našim letopočtom. Najobľúbenejší bol na Cypre a neskôr aj na Blízkom Východe – v stredovekom Egypte a v Perzii. Odtiaľ sa presunul aj na Ďaleký Východ.

Táto zelenina z čeľade kapustovitých je bohatá na draslík, síru, horčík, mangán meď a fosfor. Obsahuje tiež vitamíny C, K a celú skupinu B vitamínov. Konzumácia 100 g karfiólu denne takmer úplne pokrýva dennú dávku vitamínu C pre ľudské telo. Karfiól je okrem vitamínov a minerálov tiež zdrojom diétnej vlákniny, ktorá rýchlo zasýti organizmus a zároveň ho nepredávkuje vysokým množstvom kalórii. Svojou energetickou zložkou, ktorá nepresahuje 25 kcal je karfiól obľúbenou zložkou rozličných diét

Táto chutná zelenina zlepšuje koncentráciu a je excelentnou potravou pre mozog. V oblasti výživy je tiež známa ako zoštíhľujúca potravina, ktorá pomáha efektívnej detoxikácii organizmu, chráni srdce a cievny systém. Karfiól je účinný pri prevencii rakoviny, pretože jeho enzýmy potláčajú ničivé účinky voľných radikálov a bránia rozvoju rakovinových procesov v organizme. Navyše, esenciálne aminokyseliny majú priaznivý účinok na našu náladu a normalizujú spánok.

Výnimočnosť tejto rastliny spočíva aj v tom, že nevyžaduje dlhý čas prípravy a môžeme ju použiť ako prísadu do mnohých jedál. Existuje naozaj množstvo tradičných overených receptov. To by som ale nebola ja, ak by som nevyskúšala niečo netradičné.  Recept tu:

 

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre