Kokosová múka

Vždy ma zaujímali nové potraviny, koreniny. Rada skúšam nové veci.. Nie vždy to na prvý krát dopadne tak ako by malo, ale to mi nevadí (alebo ako-kedy?). Rovnako to bolo aj s múkou. Z domu som poznala len hladkú, hrubú a polohrubú. V pizzérii som sa „zoznámila“ so semolinou. Potom som raz navštívila predajňu zdravej výživy a nechápala som. „Miliónpäť“ druhov múky. Akurát som nevedela, čo by som tak s nimi asi robila 🙂 🙂 🙂

Postupom času sa akoby náhodou ku mne dostávali recepty s touto múkou.  A samozrejme „úplnou náhodou“ som si začala kupovať kuchárske knižky so zdravými receptami 🙂

Kokosová múka je najemno pomletá dužina kokosového orecha.  Od strúhaného kokosu ju odlišuje to, že pri jej výrobe sa z nej odstráni väčšina vody a tuku.  Vonia krásne – kokosovo. Tým že sa z nej odstránila voda a tuk, chová sa aj pri pečení inak. Má nízky glykemický index, je ľahko stráviteľná a dodá pocit sýtosti.

Jej výhodou je, že v recepte použijete menšie množstvo množstvo oproti „klasickej“ múke. Jeden diel klasickej múky je cca štvrť dielu kokosovej múky. Pravdou je, že zo začiatku sa s ňou ťažšie pracuje, ale všetko je to o cviku :). Treba sa s ňou jednoducho skamarátiť. 🙂 Použité množstvo tekutín je skoro rovnaké ako množstvo múky. Je síce drahšia ako bežné múky, ale dlho vydrží, pretože do receptov ide menšie množstvo.

Kokosová múka je prirodzene bezlepková, je ľahko stráviteľná a dodáva pocit sýtosti, čím sa hodí k redukčnej a bezlepkovej diéte a vďaka vysokému obsahu proteínov ju ocenia aj vegáni a vegetariáni, športovci alebo ľudia v rekonvalescencii.

Určite kokosovú múku vyskúšajte. Vysoký podiel vlákniny a bielkovín z nej totiž robí výnimočne zdravú alternatívu bežnej pšeničnej múky. Rozhodne by nemala chýbať v každej modernej kuchyni.

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre