Viete, čím sa zahriať v zime?

Ak mám povedať pravdu, zima ako taká ma moc  nefascinuje. Všade je chlad, smutno, skoro tma. S obľubou hovorím, že pre mňa by mohli existovať  štyri ročné obdobia nasledovne: Jar, leto, Vianoce, Silvester. Alebo Jar, leto, Jar, leto 🙂

Ale keďže viem, že to nie je možné, a že matka príroda to kvôli niečomu vymyslela, snažím sa spríjemniť si chladné a sychravé dni . Ako? Mám rada sviečky – aj tie voňavé. Napríklad s vôňou škorice. A keď zacítim vôňu škorice, automaticky prepnem na Vianoce, medovníčky , alebo na najlepší jablkový kompót starkej Žofky.

ŠKORICU používali už v starovekom Egypte. Má vynikajúce zahrievacie schopnosti – čím pomáha redukovať hmotnosť. Produkcia tepla spotrebováva veľa energie a tým aj kalórie 🙂 🙂 🙂 . Vynikajúcou správou je, že škorica je výborný podporný prostriedok pri liečbe diabetes 2. Okrem toho riedi krv a priaznivo pôsobí na mozog a má antibakteriálne účinky.

Škoricu pridávam ráno do vločiek, do jogurtu, alebo urobím čaj, samozrwjme nesmie chýbať v jablkových koláčoch.

Ku škorici neodmyslitelne patria klinčeky. Okrem jablkového kompótu nesmie chýbať ani vo varenom víne, či vianočnom punči. Myslela som si, že tu ich úloha skončila. Ale potom som zistila, že sú aj mimoriadne liečivé. Rastú na vysokých stromoch – až 20 metrových a sú to vlastne usušené neroztvorené púčiky kvetov tohto stromu. Čínska medecína ich považuje za korenie, vďaka ktorému sa zvyšuje tok energie a zrýchľuje sa metabolizmus. V súčasnosti sa používa aj na tlmenie bolesti zubov.

Použijeme ich všade tam kde škoricu. Môžeme  ich napichať napríklad do pomaranča a nechať len tak voňať.

A….Aký máte vzťah k vanilkovým rožtekom? Cítite tú vôňu? Vanilka je niečo……..neviem……nedá sa to ani opísať. Sladké, voňavé, lepkavé a pri tom všetkom  dobrom mamička. To je moja predstava vanilky.  Okrem toho vanilka bojuje proti stresu, nespavosti a napätiu. (ale nie 3 sáčky vaanilkového cukru 🙂 🙂 🙂 )

A ešte tu máme zázvor. Ten teda vie zahriať dokonale. Úplne cítim to teplo v žalúdku. Zázvorový čaj s medom to je  rýchla rota proti chrípke aj nachladnutiu, dokonca napomáha k rozpusteniu hlienu. Samozrejme najúčinnejší je z čerstvého koreňa. V kuchyni ho môžete využiť do ryžových jedál, do receptov čínskej a indickej kuchyne.

Menej tradičný je kardamón. Je to vraj tretie najdrahšie korenie  hneď po šafráne a vanilke. Pôsobí protizápalovo aj upokojujúco. Navyše obsahuje tiamin, riboflavin a niacin. V zimnom obsobí svojou chuťou a vôňou ozvkášštni čaj či horúcu čokoládu.

Nepoznám asi krajší pocit (v rámci gastronómie, samozrejme), ako je vôňa týchto zimných korenín. A…….možno keby nebolo zimy, nikdy by som ich tak intenzívne necítila :).

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre