Zaostrené na cvikľu

Pri slove „cvikla“ sa  niektorí ľudia zvyknú zvláštne tváriť. Ošívajú sa a predstava cvikle v akejkoľvek podobe im nieje dvakrát príjemná. Napriek tomu, čokoľvek som z cvikle vyskúšala bolo skvelé.

Z čias, keď som bola malá,teda…..mladšia…..keď sme ešte bývali všetci doma 🙂 cvikľu si pamätám iba na Veľkú Noc. Strúhanú s chrenom. K tejto spomienke neodmysliteľne patrí starký Eduš. Starká Žofka ho vyslala nakopať chrenu. Potom ho na dvore očistila a ocko ho postrúhal. Bolo ho cítiť široko-ďaleko. Tiež Vás teraz zaštípalo v nose? Túto pochúťku robievam dodnes a nielen na Veľkú Noc.

Bola som zvyknutá cviklu variť, ale potom  jedna kamarátka, bola to MilKa 🙂 prišla s nápadom, že cviklu pečie. Samozrejme som to vyskúšala. Odvtedy ju inak nerobím. Ďakujem Milka za skvelý typ. Tento spôsob je síce možno trochu zdĺhavejší a prplavejší, ale výsledok rozhodne stojí za to. A Ako na to?

Cvikľu umyjeme a osušíme. Podľa jej veľkosti si nachystáme primerané kusy papiera na pečenie. Ciklu dáme na papier,zakvapneme olivovým olejom a dobre „zabalíme“. Pečieme na 180 – 200 stupňov cca hodinu, alebo kým nieje mäkká. (Akoby povedala starká Žofka). Doba pečenia je závislá aj od veľkosti cvikle a typu rúry.

Takto upečenú cvikľu necháme vychladnúť a ošúpeme. A môžeme začať cvikľovať.

Cvikľa je bohatá na betain, ktorý podporuje činnosť pečene a žlčníka a pomáha tak tráveniu. Vďaka tomu sa telo dokáže lepšie vysporiadať s toxickými látkami, ktoré prijíma v strave. Vysoký obsah kyseliny listovej je prevenciou kardiovaskulárnych chorôb. Má aj veľa pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z tela. Je bohatá na draslík a horčík, preto je vhodná pri vysokom tlaku, chorobách srdca a krvného obehu. Obsahuje veľa železa, preto je prospešná pre tvorbu krvi.

Pri konzumácii cvikle by mali byť opatrnejší ľudia s močovými kameňmi (obsahuje kyselinu šťavelovú) a diabetici (obsahuje sacharózu).

CVIKLA S CHRENOM

Budeme potrebovať:

cviklu, chren, soľ, kmín, cukor, ocot, rascu – množstvo podľa potreby

Upečenú a ošúpanú cviklu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Chren očistíme a tiež postrúhame. Je to sila, ale prečistí dutiny. 🙂 Ak máte výkonný mixér, šup s chrenom do mixéra. Medzitým si uvaríme nálev – množstvo tiež podľa potreby. Dáme prevariť vodu, rascu, cukor, soľ, ocot – aby nám vznikol príjemný sladkokyslý nálev. Vychladnutý nálev primiešame ku cvikli a chrenu . Necháme odležať. Táto príloha skvelo chutí k veľkonočnému šalátu s údeným mäsom, aj ako príloha k ostatným mäsovým jedlám aj k rizotám.

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre