Zeleninový nákyp

Neviem, neviem, ale asi založím kategóriu Varíme, lebo sme doma a máme čas. Ale zase, niektoré mamičky majú doma svoje ratolesti. Treba sa s nimi učiť, dávať na ne pozor a odpovedať na milión päťstotisíc otázok. Budúci rok bude určite udeľovaná hromadná cena Matka roka.

Ale poďme späť. k vareniu. Ja už deti doma nemám. Obidve su už dospelé a mám dvoch vnukov. To znamená, že mám času a času. A tak vymýšľam, varím, jem :). Fascinuje ma povyberať suroviny a v mysli kombinovať a preciťovať chute. A ešte mám rada, ak „za jazdy mením smer“

Budeme potrebovať:

2 cukety, pol batátu, sušené hríby

tvrdý syr, asi 130 g, 3 vajíčka

1 šálka pšena, soľ, korenie, kurkuma, bazalka

Dnes som začala tým, že som dala variť do neosolenej vody pšeno – jednu šálku. Do inej šálky som dala poriadnu hrsť sušených húb a zaliala som ich horúcou vodou. Medzitým som nastrúhala na hrubom strúhadle dve cukety a dala ich do sitka, aby odkvapkala voda. Do misy som potom nastrúhala na hrubom strúhadle syr a na jemnom polovicu batátu.

Pridala som polovicu uvareného pšena, tri šťastné vajíčka a dobre vyžmýkanú cuketu. Huby som zliala a nakrájala na drobnejšie kúsky a pridala do masy. Už tu som začala tušiť, že to bude ono. Nasledovala soľ, kurkuma, bazalka, korenie. Všetko som dôkladne premiešala. Intuitívne môžete pridať bylinky podľa svojej chuti, roztopenú slanoinku, cesnak – čo len chcete.

Takto pripravenú zmes som dala do okrúhlej formy a piekla pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Môžete piecť aj v mufinovej forme. Opäť som mala pravdu. Bolo to výborné. Ak by som Vám neprezradila, že tam je pšeno, nemáte šancu to zistiť.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre