Môj prvý celkom vlastný recept

Možno sa práve teraz pousmeješ, že čoo? Ale ja som šťastná. Konečne sa mi podarilo vymyslieť, navážiť, upiecť. Áno. Vždy ma fascinovalo ako niekto môže len tak niečo pomiešať dokopy a je z toho koláčik. Pred koláčmi a dezertami som vždy mala rešpekt. Tak som tak moc nešpekulovala ako pri jedlách. Tam sa dokážem zdravo „vyjančiť“.

Prišiel však čas, kedy som si povedala, že to predsa raz musím vyskúšať. Mali sme pred sebou menšiu oslavu, tak som si povedala, že to risknem. 🙂

Samozrejme som predtým pokukala rôzne recepty a nápady a pustila som sa do toho. Výsledok bol samozrejme nad očakávanie:

CESTO:

4 žĺtky

4 bielky

1 lyžica medu, 1 vanilkový cukor

8 lyžíc horúcej vody

100 gramov múky,

100 gramov mletých vlašských orechov

kypriaci prášok do pečiva

PLNKA:

250 g mascarpone

2 šľahačky na šľahanie

1 stužovač do šľahačky

1 lyžica medu

1 hruškový kompót

vanilkový puding

POSTUP:

Žĺtky s medom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny. Tie moje sa miešali v elektrickom šľahači skoro 10 minút. Vznikla z nich krásna nadýchaná hmota. Počas miešania som pridala vodu. potom múku, orechy a nakoniec som jemne primiešala tuhý sneh z bielkov. Ešte teraz cítim ten adrenalín. 🙂 Cesto som piekla na papierom vyloženým plechom na 170 stupňov. Celé to trvalo cca 15 minút, ale to závisí od druhu trúby.

Upečený kolášik som nechala vychladnúť. Bol tenučký, presne ko som si predstavovala. Nasledovala príprava krému.

Hrušky som nakrájala na dosť malé kúsky, lebo som ich chcela vmiešať do krému. Myslím, že je možné použiť aj iný druh ovocia. Šlahačku, mascarpone, stužovač a med som dala naraz do misy a vyšľahala. Potom som pridala nakrájané hrušky. Vodu, ktorá ostala z kompótu som do pol litra doplnila džúsom a uvarila hustý puding, ktorý som tiež nechala vychladnúť.

Pripravený krém som natrela na orechové cesto a na to som natrela už vychladnutý puding. Mňam mňam je naozaj výborný 🙂 Vyskúšate?

🙂 Cukru môžete dať samozrejme viac 🙂 Nám stačilo takto.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre