Taký jablkový

Názov tohto koláčika vôbec nie je náhodný. Stalo sa to takto. Dostala som domáce Jabĺčka od mojej kamarátky Božky. Jupí urobím chlapcom presnidávku a ostane aj na koláčik. Aký? No….jablkový. No áno ale ….AKÝ!

Tak som začala hľadať a snoriť. Našla som asi 5 receptov, ktoré sa mi páčili a chcela som ich vyskúšať, ale ejha, do každého mi niečo chýbalo. Poviete si, no veď sa to dá kúpiť, či?

No áno dá sa to, ale v poslednej dobe, vždy keď idem niečo dokúpiť (naposledy to bol prášok do pečiva) ma to stojí minimálne 20 € – verím, že viete o čom píšem.

Hľadala som ďalej. Hurá. Našla som. Síce som mastila ku Sime pre šálku múky, ale pečenie sa zahájilo. Malo to ale ešte zopár „zádrhelov“. Napríklad : recept bol na malý plech. No a ja som po hodine hľadania chcela VEĽKÝ plech. Hah! Fikla som tam ešte pol šálky mletého maku. Stalo sa to takto:

Budeme potrebovať:

Očistené jablká, 1 šálka (2,5dcl) detskej krupice, 1 šálka hladkej múky, 1/2 šálky mletého maku, 1/2 šálky cukru (alebo aj viac ako kto má rád), prášok do pečiva. No a ten má tiež v tomto recepte osobitý príbeh. No – nemala som len kypriaci prášok do perníka :). Nevadí.

Všetky tieto ingrediencie zmiešame v mise. Klasický plech vytrieme maslom a vysypeme múkou. V tom pôvodnom recepte bolo kilo, ale čo sa týka jabĺk, vždy dávam viac. Takže ošúpané a postrúhané jablká dochuťte podľa seba. Ja som dala len škoricu.

Polievkovou lyžicou som nasypala prvú vrstvu sypkej zmesi tak, aby sa zakrylo dno. na to som vrstvila jablká a tak dookola, kým sa všetko neminulo. Koláč končil sypkou zmesou a na to som na strúhadle s veľkými slzičkami nastrúhala polovicu masla. Piekla som na 200 stupňov cca 40 minút. Je dobré, ak koláč vychladne, nám sa to celkom nepodarilo. 🙂 🙂 🙂

To Vám bola taká dobrota, ešte aj ten perníkový prášok tam urobil svoje.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre