Polievky, ktoré nám chutia

POLIEVKA je základ. POLIEVKA je grunt. Takéto a podobné prívlastky som počúvala od detstva. A niečo na tom bude. Naozaj si neviem predstaviť deň bez výbornej polievočky. V lete ľahké, zeleninové – sem-tam, ak je nenormálne teplo poteší studená. No a na jeseň a v zime také tie mňam horúce, voňavé, husté. A viete, že niekto polievku aj raňajkuje? Je to všetko o zvyku. U nás to bez polievky jednoducho nie je ono. Momentálne sa dostávam k problému množstva ingrediencií :). Už je to tu. Pri polievkach som to FAKT NIKDY nevážila. Na jeseň a v zime varievam polievku bežne aj na dva dni (niekedy aj na tri). Tu sú naše obľúbené:

Mirkina a Katkina hrášková s haluškami

  • táto polievočka je úplne obyčajná, ale je veľmi dobrá. Mimochodom je to jedno z mála jedál (ak nie jediné) v ktorom Mirka zje hrach 🙂 .

mrazený hrášok                                                

zemiaky, olej

polohrubá múka (alebo špaldová)

1-2 vajíčka, voda

petržlenová vňať

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Spolu s hráškom ich díme na olej a dusíme, kym to nezačne všetko pekne voniať, tak hráškovo-zemiačkovo. Tú vôňu si hneď zamilujete. Keď je to už skoro mäkké, podlejeme vodou. Ja dávam prevarenú, aby sa to rýchlejšie varilo. Doplníme vodu podľa toho, koľko chceme mať polievky. Medzitým si pripravíme cesto na halušky. Jedno až dve vajíčka spojíme s polohrubou, alebo špaldovou múkou, posolíme, pridáme trošku vody (primerane) a vymiešame polohusté cestičko. Také, aby veľmi pomaly padalo z varešky. A potom s nimi šup do polievky. Buď cez „haluškár“ alebo len tak lyžičkou. Podľa potreby doriediť vodou. Nakoniec  dosolíme, dokoreníme a celkom na záver pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Ja osobne používam aj vegetu „SOLČANKU“. Ale postupne sa snažím obmedzovať jej používanie a dochucovať len bylinkami.

 

Paradajková s haluškami

Počas môjho čarovania-varenia v pizzérii som sa zamilovala do paradajkových štiav a vylúčila som zo svojho kuchárskeho portfólia paradajkový pretlak. Došlo to tak ďaleko, že sa v lete teším, keď budú na trhu lacné paradajky a robím si šťavu sama. Ak ju nemám,, kupujem si paradajky v konzerve (viď foto), alebo pasírované v krabičke. LEN NIE PRETLAK. A tiež paradajkový džús :).

1 l paradajkový džús

1 plechovka lúpané paradajky v konzerve neochutené

cibuľa, klinček, bobkový list, nové a celé korenie, solčanka, cukor

halušky ako pri hráškovej

obľúbený syr

Do hrnca nalejem džús, rozmixované paradajky, očistenú cibuľu s napichanými asi dvoma klinčekmi. Pridáme bobkový list korenie, soľ, cukor – všetko podľa svojej chuti – niekto má rád sladšiu paradajkovú, niekto kyslejšiu. Varíme cca 20 minút a potom „dohádžeme“ halušky. Poriadne prevaríme, poprípade dochutíme a na tanieri posypeme obľúbeným strúhaným syrom.

 

Paradajková DE LUXE

Toto nie je polievka. To je skorodezert :). Fakt. Je hustá, paradajková a vonia letom a asi aj Talianskom 🙂

2-3 väčšie cibule, olej

2 konzervy lúpaných paradajok

hrsť čerstvej bazalky, soľ, cukor, korenie

parmezán

Cibuľu nakrájame na kúsky (nemusí byť na drobno) a speníme na oleji. Ocukríme a dusíme. Musí jej byť dosť. 🙂 Z plechovky paradajok odoberiem asi 3 ks paradajky a odložíme nabok. Ostatné pridáme k už podusenej cibuli. Pridáme natrhanú bazalku, koreniny a asi pol hodiny varíme. Potom všetko spolu (aj s bazalkou) pomixujeme ponorným mixérom. Polievku môžete aj trošku zriediť, ale musí byť hustá. Nakoniec pridáme na drobnejšie kúsky pokrájané paradajky. Dochutíme. Polievka má aj vďaka cibuli nasladlú chuť. Podáva sa v množstve 0,2 dcl hojne posypaná parmezánom. Môžete prizdobiť čerstvou bazalkou.

 

Polievka z červenej šošovice

Ak potrebujete rýchlo navariť , červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež  vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.

Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.

toľko múdrosti, prečo práve červená šošovica. Musím povedať, že ma milo prekvapila.

2-3 mrkvy, kúsok čerstvého zázvoru

3 väčšie zemiaky, cesnak, soľ, korenie

150 g červenej šošovice

mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska, zemiaky na malé kocky, Dáme na olej, pridáme postrúhaný zázvor, cesnak a dusíme. Krásne to vonia. Prilejeme horúcu vodu, asi liter. keď je zelenina mäkká, pridáme umytú šošovicu – tá je uvarená rýchlo. polievku dochutíme solčankou, korením. Môžete ju mať hustejšiu aj redšiu :).

Mrkvovo – batátová so zázvorom

Táto polievka je z kategórie vŕŕŕ-vŕŕŕ. To je tak. Keď som prvý krát robila takúto mixovanú polievku, chutila nám. Keď som ju robila najbližšie, deti sa ma spýtali: „Mami, to bude taká vrvr?“ 🙂 🙂 🙂

Asi na 6 porcií:

kokosový olej

5 ks mrkva

2-3 ks batáty

zázvor, koriander, soľ, korenie

opečený chlieb

0,25 l smotana (ja používam rastlinnú alebo bezlaktózovú)

Očistenú zeleninu pokrájame na kocky a dusíme na kokosovom oleji (alebo na inom, ako kto chce) pridáme soľ, korenie, zázvo, koriander, podlejeme – asi 2 dcl vody a dusíme do mäkka. Potom ponorným mixérom rozmixujeme – POZOR – môže prskať a veľmi to páli. Pridáme smotanu a prevaríme. Polievočka výborne zahreje :). Podávame s opečeným chlebom. Ja som nakrájala na kocky a dala nasucho do zapekacej misky na 10 minút do rozohriatej rúry. Chlebík môžete nahradiť aj semienkami alebo klíčkami.

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre