Hľadala som zdravé koláčiky a samozrejme našla som. Jedna z novších kuchárskych knižiek v mojej zbierke príjemne prekvapila, tak som sa pustila do roboty. Je to sranda, keď čítam tie recepty a vidím to zloženie. Skoro vždy si poviem – z tohoto? Chutný koláčik??? A potom vždy uznávam – áno. A potom sa teším, keď konzumenti hádajú z čoho je a gúľajú očami 🙂
Budeme potrebovať:
1 jablko (väčšie)
4 vajíčka, 100 g vlašských orechov
80g ovsenných vločiek (ja som dala viac- asi 150g)
1/2 hrnčeka (hrnček má 250 ml) trstinového cukru
2 polievkové lyžice perníkového korenia
1 čajová lyžička sódy bicarbóny
Postup:
Jablko nastrúhame na jemno, necháme aj so šťavou. Vymiešame spolu s vajíčkami a trstinovým cukrom. Ak je jablko sladšie, môže byť cukru aj menej. Ovsenné vločky rozmixujeme a pridáme k zmesi. V pôvodnom recepte sa mixujú aj orechy, ja som ich len nasekala. Nakoniec pridáme perníkové korenie a sódu bicarbonu. Hotové cesto vylejeme na papierom vystlaný olech. Doporučený je 20×30. Ja som mala trošku väčší, takže koláčik bol trošku nižžší. Pečieme asi 30 minút na 170 stupňoch.
Vychladnutý koláč nakrájame na kocky. Niekoho možno napadne potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou. Nám stačil originál a bol naozaj fantastický. Mňam 🙂