Jablkový perník s orechami

Hľadala som zdravé koláčiky a samozrejme našla som. Jedna z novších kuchárskych knižiek v mojej zbierke príjemne prekvapila, tak som sa pustila do roboty. Je to sranda, keď čítam tie recepty a vidím to zloženie. Skoro vždy si poviem – z tohoto? Chutný koláčik??? A potom vždy uznávam – áno. A potom sa teším, keď konzumenti hádajú z čoho je a gúľajú očami 🙂

Budeme potrebovať:

1 jablko (väčšie)

4 vajíčka, 100 g vlašských orechov

80g ovsenných vločiek (ja som dala viac- asi 150g)

1/2 hrnčeka (hrnček má 250 ml) trstinového cukru

2 polievkové lyžice perníkového korenia

1 čajová lyžička sódy bicarbóny

 

Postup:

Jablko nastrúhame na jemno, necháme aj so šťavou. Vymiešame spolu s vajíčkami a trstinovým cukrom. Ak je jablko sladšie, môže byť cukru aj menej. Ovsenné vločky rozmixujeme a pridáme k zmesi. V pôvodnom recepte sa mixujú aj orechy, ja som ich len nasekala. Nakoniec pridáme perníkové korenie a sódu bicarbonu. Hotové cesto vylejeme na papierom vystlaný olech. Doporučený je 20×30. Ja som mala trošku väčší, takže koláčik bol trošku nižžší. Pečieme asi 30 minút na 170 stupňoch.

Vychladnutý koláč nakrájame na kocky. Niekoho možno napadne potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou. Nám stačil originál a bol naozaj fantastický. Mňam 🙂

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre