Risotto ako z pravej talianskej reštaurácie

Kto pozná taliansku kuchyňu, vie že príprava fakt dobrého talianskeho rizota neznesia žiadne skratky ani zlepšováky. Zbožňujem chuť pravého talianskeho krémového risotta. Pozbierala som všetku odvahu a s nadšením som sa pustila do varenia.

Základom pre výborné rizoto je, ako inak, RYŽA. Používam ryžu ARBORIO. Je u nás bežne dostupná. Ďalšou dôležitou súčasťou receptu je vývar na podlievanie. Môže byť z kostí, alebo zeleninový, ja som použila hovädzí z nedeľného obeda. Dajte si fakt záležať a vývar si urobte. Vegeta ani bujón v tomto prípade nebudú dobrí pomocníci. Ryža je špeciálna na varenie rizota.  Samotná príprava je úplne odlišná od tej, na akú sme zvyknutí.

Ďalšou zvláštnosťou je, že talianske risotto neobsahuje veľa zložiek. Úplne postačia dve – tri. Nepomýľte sa a ryžu v žiadnom prípade nepremývajte. Jednotlivé zrnká pri varení, neustálom miešaní a podlievaní vytvoria tú ničím nenapodobiteľnú lahodnú krémovú konzistenciu.  Tak poďme variť:

Budeme potrebovať:

olej

cibuľu, cesnak

šampiňóny čerstvé

špenát čerstvý

maslo, parmezán

soľ, korenie

 

Postup:

Na oleji speníme cibuľku, a cesnak. Pridáme šampiňóny pokrájané na štvrťky a chviľu podusíme. Potom pridáme ryžu (na jednu porciu cca 100 g). Za stáleho miešania prilievame  vývar.  Každé podliatie cca 0,1 l. Jemne prisolíme a prikoreníme. Miešame a podlievame dookola.  :).  Keď je ryža mäkká, pridáme kúsok masla a nastrúhaný parmezán.  Nakoniec primiešame umytý a odkvapkaný čerstvý špenát. (na jednu porciu poriadnu hrsť). Už len spolu premiešame a podávame posypané strúhaným parmezánom.

Teda, poviem Vám, podarilo sa nad očakávanie. Verím, že Vám bude chutiť rovnako ako nám 🙂 Dobrú chuť 🙂

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre