Obľúbené recepty z našej pizzérie

10 Pizzedria Piccolo

….hm, ale veď všetky boli vynikajúce. Úplne ako od mamičky. Dievčatá nechodili ani do školskej družiny. Jedálny lístok bol riadne dlhý. Pizze, cestoviny, rizotá………dezerty…… Ohó – dezerty sme si vyrábali sami:

TIRAMISU, BAGNO MARIA, PANNA COTTA – naozajstné, poctivé, domáce. Žiadne polotovary. Ale pekne poporiadku: Ponechám naše originálne názvy. Rozpis je vždy na jednu porciu, takže krát počet porcií, ktoré chcem robiť. A viete čo? Kľudne to dajte aj „od oka“. Druh a značku cestoviny si dajte aký Vám chutí, ja uvediem doporučené. My sme používali značku GALLO a potom sme si cestoviny vyrábali sami. Teraz sú aktuálne PANZANI, PODRAVKA…..Nemusíte dodržiavať tvary cestovín – dajte si také aké Vám chutia

RIGATONI CIAO

SUROVINY:

100 g sušené cestoviny penne (krátke rurky)

40 g mrazeného hrášku

40 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na plátky

100 ml smotany (my sme požívali RAJO 33%) ale v pohode môžete aj inú (bezlaktózovú, sójovú…)

1 PL paradajkovej šťavy (prosím, nie obyčajný pretlak :()

soľ, korenie,olej, syr na posypanie

POSTUP:

Cestoviny dáme variť do dostatočného množstva vriacej osolenej vody. Medzi tým si na panvici opečieme šampiňóny, pridáme hrach, osolíme okoreníme a po pár minútach pridáme smotanu. Necháme zovrieť, odpariť vodu a nakoniec pridáme paradajkovú šťavu. Cestoviny – uvarené all dente – scedíme, Neoplachujeme a pridáme do omáčky. Naservírujeme a posypeme obľúbeným strúhaným syrom

Môj typ: Cestoviny sú vynikajúce, ak ich ešte dáte na pár minút (kým syr chytí tú správnu „kôrku“) zapiesť do rúry. Môže to byť aj v mikrovlnke, ale tu ja neobľubujem, takže doporučujem rúru.

 

PENNE AL BANNO

SUROVINY

100g sušených cestovín penne

20 g cibule – nakrájanej na plátky

40 g šampiňónov

70 g kuracieho mäsa nakrájaného na kocky

cesnak podľa chuti

100 ml smotany, olej, soľ, korenie

POSTUP

Cestoviny uvaríme obvyklým spôsobom. Na panvici opečieme cibuľu na plátky, pridáme mäsom šampiňóny, soľ, korenie, cesnak a dusíme do mäkka. Môžeme podliať vývarom, alebo troškou vody. Potom pridáme smotanu. Necháme odpariť prebytočnú vodu a nakoniec vmiešame cestoviny. Rozdelíme na taniere a posypeme obľúbeným syrom. Je to naozaj sýta porcia.

ŠPAGETY EMILIANA

100 g sušené špagety

40 g šunka na kocky

40 g šampiňóny na tenké plátky

20g hrášok

100 ml smotana

1 PL paradajkovej šťavy, soľ, korenie

Postup je taký istý ako pri RIGATONI CIAO 🙂

 

PENNE BOLZANO

100 g cestoviny penne

50 g kuracie mäso nakrájané na kocky, olej, soľ, korenie

40g šampiňóny, 20g mrazeného hrášku, trošku sterilizovanej kápie

100g pochúťkovej smotany, trošku vývaru na podliatie

Postup:

Kuracie mäso podusíme na oleji, osolíme okoreníme, podlejeme vývarom (ak nemáme tak vodou). Pridáme hrášok, smotanu, kápiu a dochutíme. Pridáme cestoviny, ktoré sme uvarili tradičným spôsobom.

CESTOVINY SO 4 DRUHMI  SYRA

cestoviny sušené 100g

smotana 100ml

po 40 g syra (eidam, niva, údený,-alebo aký práve máte v chladničke)

cesnak, alebo mleté vlašské orechy

parmezán na posypanie

Do smotany pridáme nastrúhané syry a podľa chuti cesnak, alebo orechy, alebo oboje :). Primiešame uvarené cestoviny

RIZOTÁ

typické talianske rizoto je celkom iné, na aké sme naučení v našich zemepisných šírkach. To talianske je krémové, „mazľavé“, s minimom surovín. Takže s týmto druhom rizota sme u slovenských hostí nepochodili. Tak sme vymysleli niečo iné, niečo dobré, ale slovenské s talianskym názvom :). Ryžu do rizota používam Basmati alebo jasmínovú a varím ju zvlášť. Pripravujem ju v pomere 1:2 – jeden diel ryže a dva diely vody. potom ju primiešam do hotového základu. Vždy varím len toľko, koľko sa naozaj zje 🙂

 

RISOTO CON PORCINI

20 g cibuľa, alebo pór, trošku oleja

40 g prerastená slaninka

40 g šampiňóny

30 g paradajky

150 g uvarenej ryže

Na oleji orestujeme cibuľu so slaninkou a pridáme šampiňóny.  Podusíme. Pridáme nakrájané paradajky na ľubovoľnú veľkosť. Osolíme, okoreníme a zmiešame s ryžou. Naservírujeme na taniere, posypeme parmezánom (alebo iným obľúbeným syrom) a podávame. Spojenie cibule (póru), slaninky a šampiňónov dokáže vykúzliť vo Vašej kuchyni neuveriteľnú arómu. Ak nemáte radi teplé paradajky, nepridávajte ich k rizotu ale podávajte ako prílohu, resp. šalát.

 

JASMÍNOVÉ RISOTO S COTTAGE CHESSE

150 g uvarenej jasmínovej ryže

1 balenie cottage cheese

cherry paradajky

bylinková soľ

rukola

Ryžu uvaríme podľa návodu, preložíme do hlbšej misky a pridáme celé balenie cottage cheese. Posypeme bylinkovou soľou a naservírujeme na tanier. Na vrch pridáme nakrájané cherry paradajky a bohato posypeme rukolou.

Toto je famózne jedlo hlavne na teplé letné dni. Doporučujem nemeniť druh ryže. Spojenie tej jasmínovej s cottage, chery a rukolou je naozaj to „pravé orechové“ 🙂

 

ŠPENÁTOVÉ RISOTO

150 g varenej ryže

100 g listového  mrazeného špenátu NIE PRETLAK

soľ

cesnak(nemusí byť)

Špenát(mrazený) dáme na panvicu na troche olivového oleja podusíme, pridáme cesnak (alebo nie) a zmiešame s uvarenou ryžou. Na tanieri môžeme posypať obľúbeným syrom, Podávame s paradajkami.  Výborné je aj BROKOLICOVÉ rizoto. Namiesto špenátu použijeme brokolicu a dochutíme bazalkou.

 

RISOTO CALABRESE

100 g kuracie prsia, olej

40 g paprika kápia STERILIZOVANÁ

20 g mrazený hrášok

trochu paradajkovej šťavy, trochu vývaru, soľ, korenie

syr na posypanie

Kuracie mäso orestujeme na oleji, pridáme mrazený hrášok a dusíme do mäkka. Podľa potreby podlejeme vývarom, pridáme šťavu a primiešame uvarenú ryžu. Premiešame a posypeme obľúbeným syrom.

 

MASOVÉ DOBROTY:

Kuracie prsia plnené špenátom so syrovou omáčkou

Špenát sme používali  Bonduelle – mrazené špenátové listy. Je výborný. Stačí ho nechať rozmraziť a ochutiť soľou, alebo solčankou.

150 g kuracie prsia

40 g ochuteného špenátu

0,05l smotany

strúhaný syr

Kuracie prsia umyjeme, nakrojíme a vyklepeme, aby sme ich mohli naplniť špenátom. Naklepané osolíme, na jednu polovičku dáme špenát a druhou preložíme a pritlačíme – vznikne nám „kapsička“. Kto chce, môže obe stany spojiť špáradlom. Takto pripravíme všetky porcie a potom ich na rozpálenom oleji opekáme najprv z jednej strany. Po otočení trošku podlejeme vývarom, alebo vodou, prikryjeme a dusíme do mäkka. (asi 10 minút). Medzi tým si na inej panvičke, alebo v kastróliku pripravíme syrovú omáčku: Smotanu s nastrúhaným syrom privedieme do varu a za stáleho miešania pripravíme jemnú syrovú omáčku. Podľa druhu syra môžeme dochutiť.

Hotové plnené prsia servírujeme buď šikmo nakrojené, alebo v celku, preliate syrovou omáčkou. Ako prílohu môžete zvoliť ryžu, zemiaky alebo zeleninový šalát. Namiesto špenátu môžete použiť aj brokolicu änakrájanú na drobnejšie kúsky, ochutenú soľou a bazalkou).

Chilli con carne

Toto je chutné jedlo z mletého mäsa s fazuľou a chilli. A samozrejme cibuľa. Robím to tak, že mäsovej omáčky si urobím viac a čo neminiem, naporcujem do mraziaka. Ak nemám čas, alebo sa mi nechce variť ( čo sa teda mne nestáva), akoby som našla. Poďme na to:

Bolóňska omáčka

500 g bravčového pliecka

500 g hovädzieho mäsa (ja dávam predné, al. klišku)

cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 4 mrkvy, aspoň 200 g zeleru

soľ, korenie,(nové aj celé) bazalka, bobkový list

0,500 l paradajková šťava

Nekupujte, prosím, mäso pomleté v supermarkete. (nevieme, čo tam je pomleté!!!) Dnes už existujú mäsiarne, kde vám mäso umyjú a pomelú na požiadanie. Na olej speníme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a podusíme.  Pridáme mäso, osolíme, okoreníme, pridáme bazalku,( nešetriť), bobkový list a dusíme. Môžeme trochu podliať vodou a dusíme cca 40 minút. Pridáme paradajkovú šťavu – z konzervy, alebo v krabičke – NIE PRETLAK! a premiešame. Na koniec ešte ochutíme cesnakom, poprípade dosolíme. Konzistencia je skôr hustejšia. Táto skvelá omáčka má rôzne využitie. Je výborná so špagetami a posypaná parmezánom, hustejšia chutí na hrianke,

Ak chceme podávať chilli con carne (čili s ryžou), potrebujeme:

cca 200 g bolóňskej zmesi

100 g fazule z konzervy

čili, cibuľu

Zmes dáme zohriať s fazuľou, pridáme čili a podľa potreby trošku zriedime. Cibuľu očistíme a pokrájame na plátky. Servírujeme s ryžou. Mäsovú zmes bohato posypeme nastrúhanou cibuľou.

 

 

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre