Zdravé recepty :)

VÝBORNÝ SLANÝ OLIVOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY

mandle mleté 100g

olivy zelené       50g

semienka          80g  (slnečnica, sézam, dyňa….)

vajíčka                 3ks

tvaroh alebo cottage chesse  150g

prášok do pečiva 1 čajová lyžička

olivový olej 1 polievková lyžica

soľ, bylinky (rozmarín, oregáno), cesnak

Všetky suroviny spolu zmiešame. Vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 15 minút. Potom ešte trošku pokvapkáme olivovým olejom a necháme zapiesť. Je výborný aj na druhý deň (ak ostane) My sme podávali so zeleninovým šalátom. Paradajky, uhorky, rukola, kukurica, olivový olej.

 

POHÁNKA SO ZELENINOU A CÍCEROM

Pohánku prepláchneme na sitku a dáme variť do osolenej vody v pomere 1:1,5 až 2. Varíme ako ryžu, ale 7 – 8 minút.  Ja ju vždy skúsim. Ak je tvrdá prilejem vodu a opačne . 🙂 Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len zalejeme vrelou vodou.

Zeleninu si pripravíme podľa toho, čo máme. Ja som našla toto:

cuketa, červená cibuľa, cesnak, cícer v konzerve, soľ, korenie, kurkuma

Na oleji som osmahla cibuľu, pridala cuketu, cesnak a  podusila. Potom osolím, okorením, pridím kurkumu a krátko premiešam. Ja osobne mám tú zeleninu radšej chrumkavejšiu. Servírujem to tak, že dám na tanier pohánku a na to udusenú zeleninu. Kľudne to môžete aj zmiešať ako rizoto. Na vrch obľúbený syr. Ja dávam parmezán.

 

PEČENÉ BATÁTY

Batáty (nikdy som to nevážila 🙂 ) umyjeme a pokrájame na 1/4 alebo na 1/8. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Osolíme, trošku okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme. Batáty sú sladké. Podávame buď s výrazným dresingom (pochúťková smotana, alebo biely jogurt a cesnak), alebo zeleninovým šalátom (ľadový šalát, paradajka, uhorka, soľ, olivový olej, citrón)

 

CÍCER S KYSLOU KAPUSTOU

Cícer použijeme sušený, alebo z konzervy. Sušený treba deň dopredu namočiť a potom ho uvaríme do mäkka. Pripravíme si kyslú kapustu. Ja mám svoju. Nikdy ju nedusím ani na halušky, zakže len zmiešam s cícerom, okorením. Môže sa pridať aj roztopená slaninka. Kto chce bez slaninky

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre