VÝBORNÝ SLANÝ OLIVOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY
mandle mleté 100g
olivy zelené 50g
semienka 80g (slnečnica, sézam, dyňa….)
vajíčka 3ks
tvaroh alebo cottage chesse 150g
prášok do pečiva 1 čajová lyžička
olivový olej 1 polievková lyžica
soľ, bylinky (rozmarín, oregáno), cesnak
Všetky suroviny spolu zmiešame. Vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 15 minút. Potom ešte trošku pokvapkáme olivovým olejom a necháme zapiesť. Je výborný aj na druhý deň (ak ostane) My sme podávali so zeleninovým šalátom. Paradajky, uhorky, rukola, kukurica, olivový olej.
POHÁNKA SO ZELENINOU A CÍCEROM
Pohánku prepláchneme na sitku a dáme variť do osolenej vody v pomere 1:1,5 až 2. Varíme ako ryžu, ale 7 – 8 minút. Ja ju vždy skúsim. Ak je tvrdá prilejem vodu a opačne . 🙂 Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len zalejeme vrelou vodou.
Zeleninu si pripravíme podľa toho, čo máme. Ja som našla toto:
cuketa, červená cibuľa, cesnak, cícer v konzerve, soľ, korenie, kurkuma
Na oleji som osmahla cibuľu, pridala cuketu, cesnak a podusila. Potom osolím, okorením, pridím kurkumu a krátko premiešam. Ja osobne mám tú zeleninu radšej chrumkavejšiu. Servírujem to tak, že dám na tanier pohánku a na to udusenú zeleninu. Kľudne to môžete aj zmiešať ako rizoto. Na vrch obľúbený syr. Ja dávam parmezán.
PEČENÉ BATÁTY
Batáty (nikdy som to nevážila 🙂 ) umyjeme a pokrájame na 1/4 alebo na 1/8. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Osolíme, trošku okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme. Batáty sú sladké. Podávame buď s výrazným dresingom (pochúťková smotana, alebo biely jogurt a cesnak), alebo zeleninovým šalátom (ľadový šalát, paradajka, uhorka, soľ, olivový olej, citrón)
CÍCER S KYSLOU KAPUSTOU
Cícer použijeme sušený, alebo z konzervy. Sušený treba deň dopredu namočiť a potom ho uvaríme do mäkka. Pripravíme si kyslú kapustu. Ja mám svoju. Nikdy ju nedusím ani na halušky, zakže len zmiešam s cícerom, okorením. Môže sa pridať aj roztopená slaninka. Kto chce bez slaninky