TIRAMISU

Naše tiramisu z Piccolo pizzérie má tiež svoj príbeh:) Nech sa páči:

Keď sme v roku 1992 začali prevádzkovať taliansku reštauráciu, boli v Žiline DVE pizzérie :). Niekde som našla recept „akože tiramisu“. Boli to piškóty máčané v káve a krém bol z tvarohu a pochúťkovej smotany, vanilkový cukor……no, ako by povedala Mirka CELÉ ZLE! Aj nám jedna zákazníčka povedala, že nemáme tvarohový koláč predávať ako tiramisu :(.

Tak sme pátrali a našli sme recept „origoš“. Ale pretože tam boli surové vajíčka, dovolila som si ich vynechať.

Paradox bol, že asi až po 10 rokoch prevádzkovania talianskej pizzérie sme sa dostali v lete do Talianska. Tak ideme vyskúšať originál, nie? No čo Vám budem rozprávať. Zas CELÉ ZLE. Jednoducho fabrika na turistov! Môj manžel ich samozrejme obhajoval, že to sme asi v zlej reštike. OUKEJ, poďme do inej. Hádajte, ako to dopadlo.

Jednoducho náš upravený recept je vynikajúci, chutí všetkým a je to náš skoro rodinný klenot. Rozpis je zvláštny. 🙂 Určite si ho môžete upraviť. Je to na 12 veľkých porcií (160g) , alebo 24 malých (80g).

Budeme potrebovať:

Mascarpone 750g

smotana na šľahanie 33% 750g (alebo na každých 250 g mascarpone  250g smotany)

vanilkový cukor 3 ks

stužovač do šľahačka 2 ks (Mirkin tip – v našej rodine expert na Tiramisu 🙂 skúste najprv 1 – krém je vláčnejší 🙂

silná čierna káva

amareto – primerane 🙂 – niekedy robím aj bez alkoholu 0.04l

Toto je rozpis na veľký hlboký plech. Ale môže sa to robiť aj napr. do misiek, pohárov – kto ako chce. A recept máme maximálne zrýchlený – to ešte z čias reštaurácie, kedy nebolo veľa zbytočného času. Takže:

Všetko dať do vhodnej nádoby a elektrickým šľahačom vyšľahať na hladký krém. My viac nesladíme, ale kto má rád nech si prisladčí.

Ako to vyzerá v praxi:

1)Pripravíme si všetky ingrendiencie suroviny

Mascarpone 750g

smotana na šľahanie 33% 750g

vanilkový cukor 3 ks

stužovač do šľahačky 2 ks

silná čierna káva

amareto – primerane 🙂 0.04 úplne stačí 🙂

 

2) vyšľaháme si krém ( medzitým si dáme kávu do misky, kde sa nám zmestia dlhé piškóty a dáme ju vychladnúť na balkón)12986641_10205106413574585_1473785660_o

 

 

 

 

3) prvú časť piškót si namočíme do kávy ( jemne, aby neostali veľmi mokré – bude potom „rozmočená“ a začneme ich pekne ukladať na plech 12 a 12 🙂13016370_10205106413734589_1782191200_o

 

 

 

 

 

4) krém si rozdelíme na 2 vrstvy: (ja to robím “ od oka“) a prvú časť piškót prekryjeme krémom

13016838_10205106413334579_1126568163_o

 

 

 

 

 

 

 

 

5) zvyškom krému zatrieme aj 2 vrstvu piškót a dáme do mrazničky na 2 hoďky 🙂

 

13036317_10205106413494583_375334911_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6) navrch posypeme honandské kakao 🙂 podľa chuti 🙂 niekto áno, niekto nie 🙂

13016634_10205106413374580_1606153271_o

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre