Naše tiramisu z Piccolo pizzérie má tiež svoj príbeh:) Nech sa páči:
Keď sme v roku 1992 začali prevádzkovať taliansku reštauráciu, boli v Žiline DVE pizzérie :). Niekde som našla recept „akože tiramisu“. Boli to piškóty máčané v káve a krém bol z tvarohu a pochúťkovej smotany, vanilkový cukor……no, ako by povedala Mirka CELÉ ZLE! Aj nám jedna zákazníčka povedala, že nemáme tvarohový koláč predávať ako tiramisu :(.
Tak sme pátrali a našli sme recept „origoš“. Ale pretože tam boli surové vajíčka, dovolila som si ich vynechať.
Paradox bol, že asi až po 10 rokoch prevádzkovania talianskej pizzérie sme sa dostali v lete do Talianska. Tak ideme vyskúšať originál, nie? No čo Vám budem rozprávať. Zas CELÉ ZLE. Jednoducho fabrika na turistov! Môj manžel ich samozrejme obhajoval, že to sme asi v zlej reštike. OUKEJ, poďme do inej. Hádajte, ako to dopadlo.
Jednoducho náš upravený recept je vynikajúci, chutí všetkým a je to náš skoro rodinný klenot. Rozpis je zvláštny. 🙂 Určite si ho môžete upraviť. Je to na 12 veľkých porcií (160g) , alebo 24 malých (80g).
Budeme potrebovať:
Mascarpone 750g
smotana na šľahanie 33% 750g (alebo na každých 250 g mascarpone 250g smotany)
vanilkový cukor 3 ks
stužovač do šľahačka 2 ks (Mirkin tip – v našej rodine expert na Tiramisu 🙂 skúste najprv 1 – krém je vláčnejší 🙂
silná čierna káva
amareto – primerane 🙂 – niekedy robím aj bez alkoholu 0.04l
Toto je rozpis na veľký hlboký plech. Ale môže sa to robiť aj napr. do misiek, pohárov – kto ako chce. A recept máme maximálne zrýchlený – to ešte z čias reštaurácie, kedy nebolo veľa zbytočného času. Takže:
Všetko dať do vhodnej nádoby a elektrickým šľahačom vyšľahať na hladký krém. My viac nesladíme, ale kto má rád nech si prisladčí.
Ako to vyzerá v praxi:
1)Pripravíme si všetky ingrendiencie
Mascarpone 750g
smotana na šľahanie 33% 750g
vanilkový cukor 3 ks
stužovač do šľahačky 2 ks
silná čierna káva
amareto – primerane 🙂 0.04 úplne stačí 🙂
2) vyšľaháme si krém ( medzitým si dáme kávu do misky, kde sa nám zmestia dlhé piškóty a dáme ju vychladnúť na balkón)
3) prvú časť piškót si namočíme do kávy ( jemne, aby neostali veľmi mokré – bude potom „rozmočená“ a začneme ich pekne ukladať na plech 12 a 12 🙂
4) krém si rozdelíme na 2 vrstvy: (ja to robím “ od oka“) a prvú časť piškót prekryjeme krémom
5) zvyškom krému zatrieme aj 2 vrstvu piškót a dáme do mrazničky na 2 hoďky 🙂
6) navrch posypeme honandské kakao 🙂 podľa chuti 🙂 niekto áno, niekto nie 🙂