Svieži jablkový koláčik

Ako som už spomínala Cukráreň Lidla je fantastická knuha. Keď som v nej listovala, zaujal ma ďalší recept na svieži jablkový koláč.

Cesto:

200 g hladkej múky

50 g práškového cukru

125 g masla, štipka soli

Plnka:

700 g jabĺk

50 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor, 1 lyžička mletej škorice

šťava z citróna,

30 g masla, 3 žĺtky

 

Snehová čiapočka:

3 bielky, štipka soli

150 g kryštálového cukru

 

Postup:

Cesto pripravíme klasickým spôsobom a dáme  na cca 40 minút do chladničky. Potom ho vyvaľkáme 🙂 a prenesieme do tortovej formy. Vyrobíme aj cca dvoj-centimetrové okraje a cesto popicháme vidličkou. Potom cesto zakryjeme papierom na pečenie a celé to zaťažíme ryžou tak, aby bolo celé cesto „schované“.  Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 ºC.

Jablká očistíme, postrúhame a dáme do hrnca spolu s kyštálovým a vanilkovým cukrom, mletou škoricou a citrónovou šťavou. Podusíme vo vlastnej šťave a dochutíme ečte podľa kyslosti jabĺk, alebo podľa vlastnej chuti. Keď zmes trošku vychladne, primiešame do nej žĺtky a maslo. Zmes navrstvíme na predpečený korpus a dáme piecť. Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Po častiach zašľaháme kryštálový cukor a šľaháme, kým nevznikne krásny lesklý sneh. Jablkový koláč potrieme bielkovou penou a pečieme ešte asi 5 minút, kým sneh jemne nezhnedne.

Nestihla som ho ani odfotiť 🙂 🙂 🙂

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre