Ako som už spomínala Cukráreň Lidla je fantastická knuha. Keď som v nej listovala, zaujal ma ďalší recept na svieži jablkový koláč.
Cesto:
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
125 g masla, štipka soli
Plnka:
700 g jabĺk
50 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor, 1 lyžička mletej škorice
šťava z citróna,
30 g masla, 3 žĺtky
Snehová čiapočka:
3 bielky, štipka soli
150 g kryštálového cukru
Postup:
Cesto pripravíme klasickým spôsobom a dáme na cca 40 minút do chladničky. Potom ho vyvaľkáme 🙂 a prenesieme do tortovej formy. Vyrobíme aj cca dvoj-centimetrové okraje a cesto popicháme vidličkou. Potom cesto zakryjeme papierom na pečenie a celé to zaťažíme ryžou tak, aby bolo celé cesto „schované“. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 ºC.
Jablká očistíme, postrúhame a dáme do hrnca spolu s kyštálovým a vanilkovým cukrom, mletou škoricou a citrónovou šťavou. Podusíme vo vlastnej šťave a dochutíme ečte podľa kyslosti jabĺk, alebo podľa vlastnej chuti. Keď zmes trošku vychladne, primiešame do nej žĺtky a maslo. Zmes navrstvíme na predpečený korpus a dáme piecť. Medzitým si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Po častiach zašľaháme kryštálový cukor a šľaháme, kým nevznikne krásny lesklý sneh. Jablkový koláč potrieme bielkovou penou a pečieme ešte asi 5 minút, kým sneh jemne nezhnedne.
Nestihla som ho ani odfotiť 🙂 🙂 🙂