Cuketový perník :)

Aj vy sa rozhodujete, či vôbec prečítať recept? Perník s cuketou ?!  Doporučujem Vám, určite áno. 🙂 Prečo? No lebo je fantastický :). Neskutočne dobrý zo samých zdravých vecí.

Je super, že aj moje dievčatá si sem – tam kúpia nejakú knihu s receptami. Môžeme si ich požičiavať a potom nadšene zdieľať zážitky z kuchyne.

Takýmto spôsobom sa ku mne dostala kniha JÍME ZDRAVÉ S FITRECEPTY. Cuketový perník ma zaujal na prvý pohľad, ja som ho ešte trošku „vytunila“

 

POTREBUJEME:

350 g cukety

350 g celozrnnej špaldovej múky

2 lyžice holandského kakaa alebo karobu

štipka soli, 3 lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica perníkového korenia

2 lyžičky jedlej sódy, 40 g kokosového oleja (rozpusteného)

3 vajíčka,  300 ml mlieka, 1 kopcovitá lyžica medu

100 g horkej čokolády na poliatie

_______________________________________________

🙂 tuning 🙂  – nemusí byť

džem (ja som mala malinový)

čučoriedky

 

POSTUP:

Trúbu predhrejeme na 170 stupňov. Cuketu očistíme a nastrúhame a trošku posolíme. Necháme vypotiť prebytočnú vodu.

Medzitý do väčšej misy preosejeme špaldovú múku, pridáme kakao, perníkové korenie, soľ, kypriaci prášok a jedlú sódu. V inej mise vyšľaháme kokosový olej s vajíčkami, mliekom a medom. ( Kto chce, môže dať cukor alebo iné sladidlo).

Obsah oboch mís spojíme a zmiešame, pridáme cuketu zbavenú prebytočnej vody. Dobre premiešame.  Cesto vylejeme na plech 25×25 vyložený papierom na pečenie (samozrejme som improvizovala, lebo taký plech ešte nemám – ale adrenalín v kuchyni jednoducho milujem).

Pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút, alebo podľa typu rúry – každá si tu svoju poznáme:). Po upečení polejeme perník horkou čokoládou, roztopenou vo vodnom kúpeli.

Ale ja mám perník zažitý s džemom. Tak som perník natrela džemom a navyše som naň dala čerstvé čučoriedky, ktoré som schovala pod čokoládovú perinku :).

No čo Vám poviem? Vynikajúci. Neexistuje, že by niekto nezainteresovaný zistil, že tam je cuketa, alebo špaldová múka.

 

 

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre