Aj vy sa rozhodujete, či vôbec prečítať recept? Perník s cuketou ?! Doporučujem Vám, určite áno. 🙂 Prečo? No lebo je fantastický :). Neskutočne dobrý zo samých zdravých vecí.
Je super, že aj moje dievčatá si sem – tam kúpia nejakú knihu s receptami. Môžeme si ich požičiavať a potom nadšene zdieľať zážitky z kuchyne.
Takýmto spôsobom sa ku mne dostala kniha JÍME ZDRAVÉ S FITRECEPTY. Cuketový perník ma zaujal na prvý pohľad, ja som ho ešte trošku „vytunila“
POTREBUJEME:
350 g cukety
350 g celozrnnej špaldovej múky
2 lyžice holandského kakaa alebo karobu
štipka soli, 3 lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica perníkového korenia
2 lyžičky jedlej sódy, 40 g kokosového oleja (rozpusteného)
3 vajíčka, 300 ml mlieka, 1 kopcovitá lyžica medu
100 g horkej čokolády na poliatie
_______________________________________________
🙂 tuning 🙂 – nemusí byť
džem (ja som mala malinový)
čučoriedky
POSTUP:
Trúbu predhrejeme na 170 stupňov. Cuketu očistíme a nastrúhame a trošku posolíme. Necháme vypotiť prebytočnú vodu.
Medzitý do väčšej misy preosejeme špaldovú múku, pridáme kakao, perníkové korenie, soľ, kypriaci prášok a jedlú sódu. V inej mise vyšľaháme kokosový olej s vajíčkami, mliekom a medom. ( Kto chce, môže dať cukor alebo iné sladidlo).
Obsah oboch mís spojíme a zmiešame, pridáme cuketu zbavenú prebytočnej vody. Dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech 25×25 vyložený papierom na pečenie (samozrejme som improvizovala, lebo taký plech ešte nemám – ale adrenalín v kuchyni jednoducho milujem).
Pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút, alebo podľa typu rúry – každá si tu svoju poznáme:). Po upečení polejeme perník horkou čokoládou, roztopenou vo vodnom kúpeli.
Ale ja mám perník zažitý s džemom. Tak som perník natrela džemom a navyše som naň dala čerstvé čučoriedky, ktoré som schovala pod čokoládovú perinku :).
No čo Vám poviem? Vynikajúci. Neexistuje, že by niekto nezainteresovaný zistil, že tam je cuketa, alebo špaldová múka.