Kváskový chlieb a pečenie z kvásku

Roztrhlo sa vrece s kváskovými receptami. Všimli ste si? Prečo? Čo to za novinka? Žiadna novinka. Jednoducho, niektorí ľudia začínajú rozmýšľať nad tým čo je zdravé, lepšie stráviteľné a podobne. Určite sa nájdu aj takí, ktorí si povedia, že je to zbytočné a bu-bu-bu a tak podobne. Aj to je v poriadku. Každý má predsa právo na svoj názor. Každý rozhoduje sám za seba. 🙂

Dostala som na narodeniny fantastickú knihu o Kváskovaní.  Založia som si kvások a začala vypekať. Pokusy boli rôzne, aj sranda bola. Neviem prečo – kvások dokváskoval. Ani obraz ani zvuk……

Samozrejme, idem robiť ďalší. Že prečo? Tu je pár dôvodov, ktoré Vás možno oslovia:

VÝHODY KVÁSKOVÉHO CHLEBA

  • kvások je prirodzenou súčasťou chlebového cesta
  • chutí ako cheba
  • má typickú chlebovú arómu
  • má vyššiu výživovú hodnotu
  • je hutnejší a má menší objem než chleba z droždia
  • vďaka rozloženiu bielkovín na amynokyseliny je výrazne lepšie stráviteľný
  • má nižší glykemický index a tým prispieva k stabilizácii hladiny krného cukru
  • vydrží dlhšie čerstvý (kyselina mliečna chlieb prirodzene konzervuje)
  • má antibiotické účinky (vďaka fytoalexinom, vznikajúcim v priebehu fermentácie)
  • posilňuje črevnú mikroflóru a tým aj našu imunitu
  • má vyššiu využiteľnosť minerálnych látok v organizme

 

VLASTNOSTI CHLEBA Z DROŽDIA:

  • má väčší objem – je viac nakysnutý a nadýchanejší, na pohľad môže vyzerať lepšie
  • má nižšiu trvanlivosť  a začne plesnivieť omnoho skôr ako chlieb z kvásku
  • viac nafukuje a má zaťažujúci vplyv na náš tráviaci a imunitný systém
  • celozrnný chlieb kysnutý z droždia neuvoľňuje pre organizmus dôležité minerálne látky

 

Takže toto je pár dôvodov, prečo sa nevzdám kváskovania kým nebude perfektné. Ja a moja rodina mi za to stoja. Nech to trvá koľkokoľvek. Držte palce, cca o týždeň bude kvások hotový.

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre