Kde bolo, tam bolo, niekto niekedy niekde vymyslel, že ak ideš k niekomu na návštevu, mal by si niečo priniesť. To je jedno čo. Jabĺčka z tvojej záhradky, kyticu z lúky za tvojim domom. Hostiteľ sa poteší a na dôvažok Ti prinesie tiež niečo. Je to pravidlo? Musí sa to? Neviem.
Moja návšteva mi doniesla koláčik. Bola to láska na prvý pohľad, aj na prvé ochutnanie. Harmónia chutí všetkých ingrediencíí sa spojila v dokonalý orchester a z premiéry musela byť samozrejme repríza. V recepte nebol názov koláčika, tak si môžete vymyslieť svoj 🙂
Ešte v ten deň som si vypýtala recept. Bolo rozhodnuté. Toto bude náš obľúbený koláčik. A keď ho vyskúšate, rozhodne aj Váš. 🙂 Tak poďme na to:
Cesto:
350 g polohrubej múky
350 g práškového cukru (ja som dala necelých 200)
1 vanilkový cukor
6 vajec (no…….veď raz za čas 🙂 )
1 a pol dcl oleja
1 a pol dcl vody
1 prášok do pečiva
jablká, ríbezle (ja som nemala, dala som brusnice)
žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, striedavo pridávame olej a vodu, múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh. A teraz: na plech dáme papier na pečenie a nastrúham 5 – 6 jabĺk a dáme brusnice -ríbezlí tak asi za hrsť 🙂 takže brusníc som dala asi tri polievkové lyžice – hore-dole po jablkách :). Necukrime! Na jablká dáme cesto a pečieme podľa typu rúry.
Upečený skorokoláč vyberieme , po chvíľke prevrátime na druhý plech, odstránime papier a môžeme posypať škoricou, alebo škoricovým cukrom. Necháme vychladnúť. Tu nám vznikol čas urobiť
Krém:
3 malé pochúťkové smotany
1 šľahačka, 1 mascarpone
3 vanilkové cukry 1 stužovač do šľahačky
Všetko som dala do misy a vymixovala na tuhý krém. Potom už stačí krém naniesť na vychladnutý korpus. V pôvodnom recepte bola čokoládová poleva, ja som zvolila škoricu.
Verím, že Vám bude chutiť rovnako ako nám. Oslaďme si život.