Vyprážaný karfiól, hranolky, tatárka……. Jáj boli časy. Neviem ako vy, ale ja som konkrétne toto jedlo moc rada nerobila. Bola to pre mňa nehorázna prplačka, zle sa to vysmážalo…..no….celé zle (pre mňa)
A tak hľadám, skúšam a našla som tento recept. Na prvý pohľad zvláštny, ale vyskúšala som a môj záver? Skvelý! Akurát, že podľa môjho obrázka to boli skôr“rezíky“. Suroviny si upravte podľa počtu osôb. Ja som pre dve osoby použila:
1 menší karfiól
soľ, korenie, olivový olej
rozmarín. pochúťková smotana
sójová omáčka
papier na pečenie
cherry paradajky
Celý karfiól blanšírujeme 5 – 7 minút vo vriacej vode. Necháme ho vychladnúť a nakrájame na asi 2 cm plátky. Ja som neodhadla 2 cm a tak sa mi to trošku porozpadávalo. Nevadí. Každý rez aj rezík opečieme na olivovom oleji na panvici alebo na grile len z jednej strany. Usmažené plátky karfiólu dáme na plech vyložený papierom na pečenie opečenou stranou navrch. Osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom a trošku zakvapneme olivovým olejom. Pečieme v rúre na najnižšom rošte asi 10 minút pri teplote 200 stupňov, alebo jednoducho kým to nieje mäkké tak, ako chceme.
Medzitým si pripravíme dresing z pochúťkovej smotany, cesnaku a pár kvapiek sojóvej omáčky. Podávame so cherry paradajkami. Kľudne si môžete ale pridať aj zemiaky, alebo zvoliť takto pripravený karfiól ako prílohu k mäsu. Dobrú chuť!