Ingrediencie, ktoré si ma našli

Rada skúšam v receptoch nové ingrediencie. Či už sú to potraviny, alebo koreniny. Myslím si, že čím je človek starší, viac si uvedomuje……..Čo vlastne? Že stárne? Chorľavie? Zle sa mu vstáva? „Hrubne“ mu zdravotný záznam?

Tak akosi to bolo aj u nás. Neviem presne, či to bolo podnikanie, stres a rýchly život, alebo niečo iné, ale nechcené diagnózy začali navštevovať aj môjho manžela. Tak som tak nejako prirodzene (ale samozrejme – niekedy aj so zdvihnutým ukazovákom) začala meniť suroviny v mojej kuchyni. V niektorých receptoch sú použité, tak si môžete o nich prečítať viac:

POHÁNKA:

  • pochádza z chladných oblastí strednej a juhozápadnej Ázie. Práve preto zahrieva a posilňuje telo práve v zimnom období.
  • obsahuje 18 rôznych aminokyselín, minerálnych látok (zinok, med, selén, horčík), vitamínov B1, B2, E, C
  • jej najdôležitejšou zložkou je RUTÍN – je to flavonoid rastlinného pôvodu, ktorý má vysoko antioxidačný účinok. Podporuje pôsobenie vitamínu C  zvyšuje elasticitu krvných kapilár. Pôsobí teda priaznivo na cievy, kŕčové žily a hemeroidy.
  • znižuje krvný tlak a podľa štúdií môže zabrániť vzniku diabetu
  • znižuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice
  • používa sa pri bezlepkovej diéte
  • pri detoxikácii organizmu
  • pri zažívacích problémoch

ŠPALDOVÁ MÚKA:

Špalda je plná vitamínov skupiny B, hlavne B1 a B3. Obsahuje ďalej mangánu, draslíka a horčíka a tiež vápnik, železo, zinok, fosfor a síru.

  • oproti bežnej pšenici špalda obsahuje viac bielkovín, prospešného tuku a vlákniny
  • neobsahuje cholesterol
  • prispieva k regenerácii buniek
  • posilňuje slinivku a slezinu
  • posilňuje slabé zažívanie

Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny a v akejkoľvek podobe.  Špalda sa stáva znovuobjavovanou „popoluškou“ obilnín, a tak stúpa aj záujem o túto surovinu.  Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej. Má jemne orieškovú chuť.

 

ČERVENÁ ŠOŠOVICA

Tak túto šošku som objavila síce dávnejšie ale úplne náhodou, keď ju ešte nebolo dostať v bežných potravinách. Je to vynikajúca skvelá a zdravá surovina. Ľahko sa varí a nemusí sa dopredu namáčať.

  • obsahuje veľa rastlinných bielkovín a vlákniny
  • obsahuje veľa vitamínov skupiny B a kyselinu listovú
  • obsahuje draslík, fosfor, horčík a vápnik
  • obsahuje železo, čím podporuje krvotvorbu
  • pomáha pri odtučňovacích kúrach
  • pri chudokrvnosti
  • redukuje cholesterol
  • reguluje funkciu čriev, je skvelou prevenciou proti zápche
  • znižuje obsah cukru v krvi

RÍMSKA RASCA: 

Aj k tej som prišla úplne náhodou. Naďabila som na ňu v kuchyni mojej dcéry. Onoho času zdieľali byt s kamarátmi. A teraz tu teda priznávam, že som nevedomky použila susedkinu rascu:). Musím povedať, že jej chuť a vôňa si ma absolútne získala. Používa sa hlavne v indickej a mexickej kuchyni. Obsahuje veľké množstvo železa a vitamínu C, esenciálne oleje, horčík a sodík. Najviac ho používam do zeleniny a cíceru.

 

KURKUMA:

Tak toto rozhodne nie je obyčajné korenie. Hovorí sa jej aj „Indický šafrán“. Pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú vplyv na predčasné starnutie buniek v tele. Je prínosná aj pre diabetikov, pretože harmonizuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje ju aj kari korenie. Používam ju do ryže, dusenej zeleniny, ryže aj do niektorých polievok. Dokonca som počula aj o zázvorovom čaji s kurkumou. Určite vyskúšam.

 

CHIA SEMIENKA:

Keď som sa dozvedela, čo všetko tie malé semienka dokážu, bola som prekvapená, že to nieje až tak bežne používaná potravina. Asi preto, že sa radí medzi „superpotraviny“. Svojimi účinkami tam určite patrí. Veď sa píše, že už starí mayovia a aztékovia ich užívali pred veľkými nájazdami. Tak prečo nie aj my? (Tie nájazdy neboli myslené na chladničku). 🙂

Toto dokážu:

  • stála energia počas dňa
  • zvýšená psychická koncentrácia a pozornosť
  • vysoký podiel vlákniny
  • prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín
  • 5 x viac vápnika ako v mlieku
  • antioxidačné účinky
  • vysoký obsah vitamínov skupiny B

Môžeme ho pridať do jogurtu, smoothie, ovocnej šťavy, alebo len tak do vody.

 

XYLITOL:

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru.  Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom  7  pomáha udržať normálnu hladinu glukózy. Obyčajný cukor má glykemický index 68! Používam ho do koláčov, zákuskov, ale nehodí sa na kysnuté cesto.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre