Americké rezy

O pár dní budem mať okrúhle narodeniny. Kedže naša rodina je roztancovaná skoro po celom svete, včera sme mali „generálku“ s mojou neterkou Luckou.  Priletela z Londýna, tak som sa jej spýtala, aký koláčik by si dala. Jej odpoveď – orechový.

Aha……. Zistila som, že som ešte asi orechový „oslavový“ zákusok nerobila. Ale ani v takýchto situáciách si nezúfam. Mám priateľa a radcu na telefón – jednu z mojich milovaných sestier Katku. Čo sa týka koláčikov, zákuskov a maškŕt – zaručene nemá v našej rodine konkurenciu. (Ona sa to zase naučila od našej mamičky 🙂 )

Hneď bol telefonát a po pár sekundách bolo rozhodnuté. 🙂

 

Budeme potrebovať:

Cesto:

6 vajec (žĺtka aj bielka zvlášť)

šálku práškového cukru (ja som dala iba pol šálky a použila som Xylitol)

3 lyžice horúcej vody

šálku orechov – nasekaných

šálku strúhanky (pokiaľ možno – domácej.) Aj tú mám od Katky – ďakujem 🙂

kávovú lyžičku prášku do pečiva

Veľkosť šálky je asi rôzna. Ja som robila s 2,5 dcl, Katka robí z 3 dcl. 🙂

 

1. plnka

3 ks 40% smotany na šľahanie + 1 ks vanilkový cukor

 

2.plnka

3 bielka

trošku cukru (v pôvodnom je šálka cukru, ale mne sa to zdalo veľa)

horká čokoláda (dala som asi 150 g, môže byť 100g)

Môžete dať viac cukru, môžete použiť čokoládu na varenie, mliečnu – ako kto chce.

 

Postup

Oddelíme bielky od žĺtkov. Najskôr vyšľaháme sneh so štipkou soli.   Potom v druhej mise vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom, a horúcou vodou. Pridáme posekané orechy, strúhanku, kypriaci prášok a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov.

Plech na pečenie buď vymastíme a vysypeme strúhankou, alebo vyložíme papierom na pečenie, ktorý posypeme troškou strúhanky. Na takto pripravený plech rozotrieme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Čas pečenia je individuálny. Ja mám teplovzdušnú rúru a trvalo to asi 12 minút.

Po upečení som z korpusu stiahla papier a nechala  vychladnúť. Medzi tým som vyšľahala do tuha šľahačky s vanilkovým cukrom a dala si roztopiť čokoládu, ktorá musí tiež trošku vychladnúť.

Vyšľahanú šľahačku som natrela na vychladnutý korpus. (Už teraz to vyzeralo báječne). Potom som z troch bielkov a asi 3 polievkových lyžíc cukru vyšľahala tuhý sneh, do ktorého som potom zľahka vmiešala roztopenú čokoládu. Celú čokoládovo-snehovú nádheru som natrela na šľahačkovú plnku.

Verím, že Vám bude chutiť tak ako nám 🙂

 

 

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre