Pohánka je niečo naozaj výnimočné. Keď som sa začala zaujímať o jedlo, potraviny, superpotraviny a všetky ostatné záležitosti týkajúce sa zdravia, kúpila som aj pohánku. Samozrejme som najskôr nevedela čo s ňou, ale jej čas prišiel. Veľmi som chcela, aby pohánku zaradil aj môj manžel, a tak som vyskúšala Pohánkové fašírky.
Najskôr som ale začala hľadať informácie o tom, prečo je vlastne pohánka taká zdravá. Fascinujú ma tie úplne jednoduché suroviny a to čo sa z nich dá vykúzliť. 🙂
Takže POHÁNKA:
Obsahuje 18 rôznych aminokyselín, minerálnych látok (zinok, meď, selén, horčík), vitamíny B1, B2, E, C. Najdôležitejší v pohánke je obsah rutinu.
RUTÍN je jedným z tisíc tzv. fytochemikálií, látok s priaznivým zdravotným pôsobením v organizme. Tieto sú obsiahnuté len v rastlinných zdrojoch potravín. Konkrétne rutín podporuje pôsobenie vitamínu C a zvyšuje elasticitu krvných kapilár.
Čo dokáže?
Kde ju použiť?
Pohánku dostať kúpiť v rôznych „prevedeniach :). Ja používam pohánkovú lámanku. Tá sa len zaleje vriacou vodou v pomere 1:2 a nechá nabobtnať. Môžete ju použiť aj ako závarku do polievky, alebo pridať do pomazánky. Určite dostanete kúpiť aj pohánkové vločky, či pohánkovú múku. Stačí vyskúšať pár receptov a určite si nájdete to, čo vyhovuje práve Vám a Vašej rodine.