Jednoducho „zelňáky“

No, áno. Hodnú chvíľu som hľadala vyhovujúci, slovenský, spisovný a neviem ešte aký názov pre toto skvelé jedlo. Našla som ho na niekoľkých českých weboch. Volá sa jednoducho „Zelňáky“

Nikdy som si nevedela predstaviť, že z kyslej kapusty sa dajú robiť placky, alebo teda mne vyšli skôr také……..buchty? Neviem ale sú skvelé. Sú zdravé. Sú plné zdravia (aj slaninky 🙂 🙂 🙂 🙂 )

No lebo veď nebudem dookola variť segedínsky, koložvársku a kapustové halušky….. A okrem iného som typ, ktorý sa nebojí skúšať, vymýšľať a kombinovať.

Čo budeme potrebovať?

  • kyslú kapustu cca pol kg
  • strúhaný syr 200 g
  • slaninku
  • cibuľu
  • dve vajíčka
  • mleté korenie, bylinky podľa chuti
  • cesnak (môže byť a nemusí)

Postup:

Kyslú kapustu dokonale zbavíme prebytočnej šťavy. Slaninku nakrájame na drobno a poškkvaríme, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a dochutíme podľa svojej chuti.

Čo sa týka byliniek, ja som dala provensálske bylinky, majoránku, ktorá bola v pôvodnom recepte som nemala. A to bola pre mňa výzva!

Z hotovej masy robíme placky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, alebo podľa typu a výkonu rúry. Moje sa piekli cca 40 minút.

Neviem Vám opísať tú chuť vôňu a pocit. Toto je, vážení, jedna z vecí, ktorú treba jednoducho zažiť.

Teším sa, že odskúšate a dáte mi vedieť. Dobrú chuť.

Evka
Mojou vášňou, záľubou a neoddeliteľnou súčasťou je varenie. Rada objavujem nové recepty, kombinácie a chutné nové suroviny. A mám obrovskú radosť, keď tým poteším svojich blízkych a ľudí okolo seba. : viac o mojom príbehu tu>>
Komentáre