Tak si to predstavte. Celé roky, čo sme mali pizzériu a vyrábali sme si cestoviny som mala kurkumu za farbivo do cesta. Povedala nám to pani, od ktorej máme recept na cestoviny. A potom, po toľkých rokoch zistím, že je to vlastne korenie. A vôbec nie hocijaké, obyčajné ale priam liečivé!!! Kurkuma patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou. Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom.
Okrem najvzácnejšej zložky kurkumínu obsahuje aj antioxidanty, antiseptické látky, vitamíny B, C a E, taktiež aj piperín a kapsacaín. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských a thajských pokrmoch a má priam neuveriteľné liečivé vlastnosti.
10 svelých účinkov kráľovnej korenín:
A kde ju použiť? Je výborná do zleleninových jedál, do ryže do polievok……..vyskúšajte. Ja keď si nejakú prísadu obľúbim, aj do torty by som ju dala. :). Netreba sa báť. Kurkumu je vraj dobré pridávať aj do rannej vody s citrónom, alebo si pripraviť kurkumové mlieko. No, čo Vy na to? Vyskúšate?
Kurkuma jednoducho korenie, ktoré stojí za to používať
Tak mi to teraz došlo. My sme mali liečivé cestoviny 🙂 🙂 🙂